At følge en kaloriefattig diæt kan øge risikoen for at udvikle symptomer på depression, antyder et nyt studie. Ifølge forskerne var virkningen af kaloriebegrænsning på humøret mere udtalt hos mænd og overvægtige personer.
Resultaterne står i kontrast til tidligere undersøgelser, som har påstået, at kost med få kalorier kan forbedre depressive symptomer. Det skriver det britiske medie Mirror.
Forskerne argumenterer dog for, at tidligere studier har benyttet skræddersyede og afbalancerede kostplaner, som ikke nødvendigvis svarer til den kost, folk reelt følger i hverdagen.
I det nye studie, offentliggjort i BMJ Nutrition Prevention and Health, brugte canadiske forskere data fra 28.525 deltagere i den amerikanske undersøgelse National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), som havde udfyldt et helbredsskema relateret til depressive symptomer. Skemaet gav en score baseret på symptomernes sværhedsgrad.
Ud af det samlede antal var 14.329 kvinder og 14.196 mænd. Lidt under 8 % rapporterede depressive symptomer, mens 33 % var overvægtige og 38 % var svært overvægtige. De fleste deltagere (87 %) sagde, at de ikke fulgte en specifik diæt, mens 2.206 angav, at de begrænsede deres kalorieindtag.
859 personer fulgte en 'næringsbegrænsende' diæt med lavt indhold af fedt, sukker, salt, fibre eller kulhydrater, og 631 fulgte diæter tilpasset f.eks. diabetes. Forskerne fandt, at kaloriefattige diæter var mest udbredte blandt overvægtige og svært overvægtige personer.
Scorer for depressive symptomer som lavt humør, lav energi og søvnforstyrrelser var højere hos dem, der begrænsede kalorier, sammenlignet med dem, der ikke var på nogen diæt. Scoren var også højere blandt overvægtige, der fulgte kaloriefattige diæter.
"Mange studier har fokuseret på forskellen mellem 'sund' og 'usund' kost. Disse har vist, at 'sunde' diæter - rige på minimalt forarbejdede fødevarer, friske frugter og grøntsager, fuldkorn, nødder, frø, magert protein og fisk - er forbundet med lavere risiko for depression," sagde forskerne.
"I modsætning hertil er en 'usund' kost domineret af ultraforarbejdede fødevarer, raffinerede kulhydrater, mættet fedt, forarbejdet kød og søde sager forbundet med øget risiko for depressive symptomer."
"Derfor skal man følge et helt igennem sundt kostmønster for at reducere risikoen - men denne opdeling tager ikke højde for kompleksiteten i virkelige menneskers spisevaner."
Kalorierestriktion kan ifølge forskerne føre til mangel på protein, vitaminer og mineraler, hvilket belaster kroppen. Resultaterne modsiger tidligere studier, der har vist forbedringer i depressionssymptomer med kost med få kalorier. Forskerne påpeger, at disse studier var kontrollerede forsøg med nøje tilrettelagte og balancerede kostplaner.
Forskerholdet sagde, at fokus på 'ideelle diæter' ofte overser mangfoldigheden i virkelige kostmønstre.
"I modsætning til kontrollerede forsøg kan kost med få kalorier og fedme i virkeligheden ofte resultere i ernæringsmangler - især af protein og essentielle vitaminer og mineraler - hvilket kan skabe fysiologisk stress og forværre depressive symptomer, herunder kognitive og følelsesmæssige problemer," forklarede forskerne.
Forskerne understregede, at studiet har visse begrænsninger, men giver indsigt i, hvordan kostråd fra sundhedsprofessionelle bør tage højde for risiko for depression - især hos mænd og svært overvægtige patienter.
Professor Sumantra Ray, der er chefvidenskabsmand og direktør for NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, som medudgiver tidsskriftet sammen med BMJ Group, har også udtalt sig om det nye studie.
"Studiet bidrager til den voksende dokumentation for sammenhængen mellem kost og mental sundhed og rejser vigtige spørgsmål om, hvorvidt restriktive diæter - der mangler næringsstoffer, som er gavnlige for hjernens sundhed, som omega-3-fedtsyrer og B12-vitamin - kan fremkalde depressive symptomer," sagde han.
"Men effekten er lille, og der er statistiske begrænsninger, som gør det svært at generalisere resultaterne. Der er brug for flere veldesignede studier, som nøjagtigt registrerer kostindtag og minimerer tilfældigheder og forstyrrende faktorer, for at kunne fortsætte denne vigtige forskning."