Sundhedsstyrelsen: Dette skal prioriteres højere end tidligere

11/5/20 13:10

Christian Granhøj Skouboe

Retningslinjerne tilrettes hele tiden. Foto: Shutterstock
Danmark åbner igen. Med den øgede aktivitet i samfundet kommer der mere kontakt mellem mennesker. Da langt de fleste mangler immunitet overfor COVID-19, har vi brug for at fastholde og udvikle tiltag, der forebygger smittespredning i samfundet.

Derfor har Sundhedsstyrelsen opdateret de generelle anbefalinger om forebyggelse af smitte, for at sikre en bæredygtig og sundhedsmæssig forsvarlig genåbning.

En væsentlig forudsætning for genåbningen er, at hygiejne bliver prioriteret endnu højere, end det allerede er blevet. Og vi skal generelt vænne os til at holde en meget højere håndhygiejne, end vi var vant til før COVID-19, og vi skal have et meget større fokus på rengøring af kontaktpunkter, og at finde kontaktfri løsninger, hvor mange mennesker møder, og overflader berøres af mange.

En stor justering i forhold til tidligere er anbefalingerne om afstand i det offentlige rum.

Sådan vil det foregå

Her præciserer Sundhedsstyrelsen nu, at det i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt med minimum 1 meter. Samtidig understreger de, at håndsprit i langt de fleste tilfælde er lige så effektivt som håndvask. Og endelig frarådes buffetservering ikke længere, forudsat at der holdes en høj hygiejne.

”Det allervigtigste i forhold til at forebygge smittespredning med COVID-19 er, at personer med symptomer selvisolerer sig i eget hjem eller isoleres på sygehus. Derefter følger i prioriteret rækkefølge hygiejne, altså host i ærmet, vask eller sprit hænder, undgå at berøre kontaktpunkter og at gøre rent. På tredjepladsen kommer at holde fysisk afstand i det offentlige rum, at undgå mylder og at bruge fysiske barrierer, når den tætte kontakt er uundgåelig,” udtaler Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Følg disse råd

Samtidig understreger direktør Søren Brostrøm, at Sundhedsstyrelsen fortsat fastholder de fem generelle råd:

  • Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.
  • Host eller nys i dit ærme.
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn.

Med anbefalingen om mindst 1 meters afstand kommer Danmark på linje med anbefalinger fra WHO og flere af vores nabolande.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog fortsat mindst 2 meters afstand i særlige situationer, som fx ved fællessang, råb eller foredrag, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte, eller i mødet med personer, der har øget risiko for alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med COVID-19, fx ved besøg på plejecentre.