To teskefulde af denne snack sænker kolesterol og forbedrer hjernefunktionen

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En undersøgelse kiggede på fødevaren, der har et højt indhold antioxidanter, og fandt ud af, at den kan bremse hjerneældning med op til 60 procent - eller med to år.

Lige nu læser andre også

En håndfuld peanuts om dagen kan holde demens væk, ifølge en undersøgelse. Australske forskere siger, at dagligt indtag af nødder på lang sigt kan være nøglen til, at ældre mennesker bevarer og endda forbedrer deres hukommelse og tænkeevner.

Undersøgelsen, der omfatter mere end 4.800 kinesiske voksne over 55 år, viste, at indtagelse af mere end 10 gram nødder om dagen - svarende til to teskefulde - var 'positivt forbundet' med bedre mental funktion, herunder forbedret tænkning, ræsonnering og hukommelse.

Forsker Dr. Ming Li siger, at undersøgelsen er den første, der påviser en sammenhæng mellem kognition og indtag af nødder blandt ældre kinesiske voksne. Den giver vigtige indsigter i de stigende mentale sundhedsproblemer - inklusive demens - som en aldrende befolkning står overfor.

"Ved at spise mere end 10 gram - eller to teskefulde - nødder dagligt kan ældre mennesker forbedre deres kognitive funktion med op til 60 procent sammenlignet med dem, der ikke spiser nødder. Det kan effektivt forebygge, hvad der normalt ville være et naturligt to-års kognitivt fald," siger Dr. Li fra University of South Australia ifølge SurreyLive..

Undersøgelsen analyserede data fra China Health Nutrition Survey indsamlet over 22 år og fandt ud af, at 17 procent af deltagerne var faste forbrugere af nødder, herunder særligt peanuts. Dr. Li forklarer, at peanuts (uden salt) har specifikke antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber, som kan lindre og reducere kognitivt forfald.

Nødder er kendt for at være rige på sunde fedtstoffer, protein og fibre med ernæringsmæssige egenskaber, der kan sænke kolesterol og forbedre kognitiv sundhed. Selvom der ikke findes en kur mod aldersrelateret kognitivt forfald og neurodegenerative sygdomme, giver ændringer i kosten forbedringer for ældre mennesker," siger han.

"Når mennesker ældes, oplever de naturligt ændringer i abstrakt tænkning, hukommelse og bearbejdningshastighed. Dette er en del af den normale aldringsproces. Men alder er også den stærkeste kendte risikofaktor for kognitiv sygdom."

"Hvis vi kan finde måder at hjælpe ældre med at bevare deres kognitive sundhed og uafhængighed længere - selv ved at ændre deres kost - så er det absolut indsatsen værd."

Anbefalet til dig