Vores krop arbejder døgnet rundt for at opretholde indre balance - kendt som homeostase. En vigtig del af dette er at holde kroppens pH-niveau stabilt.
Kroppens systemer regulerer normalt dette effektivt, men nogle fødevarer kan potentielt skabe et mere surt miljø i fordøjelsessystemet, hvilket kan øge risikoen for visse kræftformer. Det skriver mediet EatingWell.
En ny koreansk undersøgelse viser, at en vestlig kost med meget fedt og sukker kan øge kroppens syrebelastning. Forskerne har undersøgt, om dette kan forbindes med en højere risiko for kræft i mave-tarmsystemet, herunder kræft i lever, tarm, mave, bugspytkirtel og spiserør.
Undersøgelsen brugte data fra næsten 11.000 personer, som blev fulgt i otte år. Deltagerne havde udfyldt spørgeskemaer om deres kost, og forskerne beregnede syrebelastningen fra deres madindtag. Resultaterne blev sammenlignet med kræftregistre og patientjournaler.
Resultatet viste, at personer med en mere syredannende kost havde øget risiko for kræft i fordøjelsessystemet - især mænd. Det vides ikke præcist hvorfor, men forskerne nævner blandt andet forskelle i nyrefunktion og hormoner som mulige forklaringer. Mænd i undersøgelsen spiste også generelt mere surt - f.eks. rødt kød og drak mere alkohol.
Det er vigtigt at bemærke, at undersøgelsen kun viser en sammenhæng, og derfor ikke en direkte årsag. Andre faktorer som gener, rygning eller alkohol kan også spille ind, selvom forskerne forsøgte at tage højde for disse.
Forskerne anbefaler at udskifte rødt og forarbejdet kød med mere frugt og grønt, som generelt har en basisk effekt på kroppen. Citrusfrugter og tomater er dog undtagelser, da de er sure i pH, men rige på antioxidanter og forbundet med lavere risiko for tarmkræft.
En varieret kost med grøntsager, frugt, fuldkorn, nødder og bælgfrugter kan både sprede pH-belastningen og give vigtige næringsstoffer.
Overvej dine vaner: Spiser du meget kød eller sukker? Kan du skifte en sodavand ud med danskvand? Et energigivende mellemmåltid - som nødder og frugt - kan også give et boost uden sukker.
Forskere fremhæver middelhavskosten som et godt alternativ. Den er nemlig kendt for at indeholde mange grøntsager og kun en smule kød, og er kendt for sin beskyttende effekt mod kræft.