Undersøgelse: Snus påvirker især disse mennesker

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Især én befolkningsgruppe bliver ramt, mener eksperter

Mest læste i dag

Forskere har i mange år forsøgt at finde et sundere alternativ til cigaretterne. Et af de mest populære produkter på markedet til at stille nikotinafhængigheden er snus.

Men selvom sundhedsrisici er mindre med tobaksposerne end inhalering af et tændt filter, så er især én sundhedsfaktor påvirket af snus: det ufødte foster i den gravide mor.

Det skriver Se og Hør.

En række forskere fra Institut for Medicinsk Epidemiologi og Biostatistik på Karolinska Insituttet i Sverige har undersøgt resultaterne fra forbruget af snus på en række segmenter, og har nået et skræmmende resultat. 

Undersøgelsen viser at vuggedød ligger tre gange højere ved indtagelse af snus en intet brug. Det svarer til en gradiv kvinde der ryger ni cigaretter om dagen.

“Disse produkter er ganske vist generelt bedre for helbredet end rygning. Men når det kommer til de effekter, vi ser på fosteret, tror vi, det skyldes nikotinen (...) Og på den måde er nikotinprodukterne på ingen måde uskadelige” skriver Anna Gunnerbeck, der er børnelæge og en af forskerne bag undersøgelsen.

Gunnerbeck understreger dog at risikoen for vuggedød blandt snus-forbrugere fortsat er lav, da det er meget usædvanligt. Det er dog bekymrende, da produktet stadig bliver mere og mere populært blandt især unge.

“Det er især vigtigt i betragtning af, at der lanceres forskellige nikotinprodukter, som mange bruger, fordi de anses for mindre farlige”.

Undersøgelsen har dog heller ikke taget i betragtning hvor hyppigt et dagligt forbrug testpersonerne benytter sig af.

Anbefalet til dig