Undersøgelse viser: Almindelig sukkererstatning kan øge risikoen for vaskulære problemer som slagtilfælde

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der er tale om en helt almindelig sukkererstatning, der bruges i mange forskellige drikkevarer og snacks.

Lige nu læser andre også

En almindelig sukkererstatning, som ofte bruges i sukkerfri energidrikke, proteinbarer og snacks, kan bidrage til en øget risiko for problemer med blodkarrene - herunder slagtilfælde - ifølge en ny undersøgelse.

Erythritol, der er et kunstigt sødemiddel med lavt kalorieindhold, bliver ofte markedsført som 'sundt'. Men forskere fra University of Colorado Boulders Integrative Vascular Biology Laboratory fandt ud af, at blot én portion af stoffet i en enkelt drik kan være skadelig for hjernens og blodkarrenes sundhed.

"Selvom erythritol er udbredt i sukkerfri produkter, der markedsføres som sundere alternativer, er der brug for mere forskning for fuldt ud at forstå dets effekt på blodkar og kredsløb," sagde Auburn Berry, hovedforfatter til studiet, ifølge The Independent.

"Generelt bør folk være opmærksomme på, hvor meget erythritol de indtager dagligt."

Studiets resultater blev præsenteret på American Physiology Summit i Baltimore i slutningen af april og forventes snart offentliggjort i tidsskriftet Journal of Applied Physiology.

Forskerne ønskede at undersøge, hvordan sukkererstatningen påvirker oxidativt stress - en ubalance af ustabile molekyler, som kan skade celler - samt produktionen af nitrogenoxid i blodkar i hjernen.

De udsatte humane celler for erythritol i en mængde, der svarer til det, man finder i en energidrik, og lod dette stå i tre timer. Forskerne forklarede, at denne eksponering medførte markant højere niveauer af oxidativt stress end i celler, der ikke blev udsat for stoffet.

Berry forklarede til Medical News Today, at sødemidlet 'forstyrrer produktionen af nitrogenoxid', som er afgørende for, at blodkarrene kan udvide sig og sikre en ordentlig blodgennemstrømning.

Forskeren og professoren Thomas M. Holland, som ikke deltog i undersøgelsen, fra Rush University Medical Center Institute for Health and Aging, fortalte også mediet, at erythritol kan føre til øget kognitiv tilbagegang.

"Erythritol udløser en stigning i skadelige molekyler kaldet reaktive iltarter, som forårsager celleskader. Især bekymrende er det, når disse molekyler skader nervevæv, hvilket kan føre til øget kognitiv forringelse," forklarede han.

"På samme måde kan reaktive iltarter forårsage skader i forskellige organsystemer og føre til en række sygdomme. Kroppen forsøger at forsvare sig ved at øge sine indre antioxidante forsvar, men det forhøjede stressniveau består."

Holland sagde også, at resultaterne 'udfordrer' opfattelsen af, at erythritol er 'en harmløs sukkererstatning', og 'understreger behovet for mådehold - især hos personer med risiko for vaskulære sygdomme'.

Anbefalet til dig