En undersøgelse har kastet lys over de overraskende sundhedsmæssige fordele ved nogle af danskernes foretrukne snacks og drikkevarer.
Forskningen, som blev offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition denne måned, undersøgte forbindelsen mellem en kost rig på flavonoider og risikoen for nonalkoholisk fedtlever-sygdom (NAFLD).
NAFLD dækker over en række tilstande forårsaget af fedtophobning i leveren, hvilket typisk ses hos personer, der er overvægtige eller fede. Mens tidlige stadier ofte ikke forårsager skade, kan tilstanden udvikle sig til alvorlig leverskade, såsom skrumpelever, hvis den ikke behandles.
Desuden er høje niveauer af leverfedt forbundet med en øget risiko for alvorlige helbredsproblemer som diabetes, forhøjet blodtryk og nyresygdom.
For at støtte din lever og mindske risikoen for disse sundhedsproblemer kan indtagelse af fødevarer og drikkevarer som æbler, grøn og sort te samt mørk chokolade hjælpe. Så ja -du kan roligt nyde en kop te og lidt chokolade om aftenen, mens du ser din serie, da det gør noget godt for din krop.
I undersøgelsen forklares det, at '1081 tilfælde af NAFLD blev identificeret', og at deltagere, der indtog mest af disse flavonoidrige fødevarer, havde en '19% lavere risiko for NAFLD' sammenlignet med dem, der indtog mindre.
Faktisk viste det sig, at 'sammenlignet med lavt indtag var højt indtag af æbler, te og mørk chokolade signifikant forbundet med lavere leverfedtværdier'.
Andre fødevarer, der er rige på flavonoider, inkluderer almindelige ingredienser som persille, løg, appelsiner, mandariner, grapefrugter, søde peberfrugter, druer, rødvin, bær og peanuts.
Ifølge en undersøgelse citeret af ScienceDirect er fordelene ved te begrænset til maksimalt fire kopper om dagen, og analyser viser, at højere indtag af æbler og te er forbundet med en reduceret NAFLD-risiko på henholdsvis 22% og 14% sammenlignet med lavere indtag.
En anden almindelig drik, der kan forbedre din sundhed, er kaffe. Ifølge Dr. Karan Raj (@dr.karanr) er 'kaffe konsekvent blevet koblet til en reduceret risiko for fedtlever, skrumpelever og kronisk leversygdom. Drikken indeholder både opløselige fibre og polyfenoler'.
Han forklarer, at kaffen fungerer som 'præbiotika, der fodrer de gode bakterier i tarmen. Kaffe kan også forbedre tarmbevægelser og dermed reducere forstoppelse. Og til kaffeentusiasterne: Instantkaffe og koffeinfri kaffe har de samme fordele'.