Ekspert advarer om dette på din smartphone: Her er tegn på, at du bliver hacket

Af: Mie M.B

|

11/12/2023

Tech
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er flere indikatorer for at din telefon bliver overvåget

Mest læste i dag

Grønne prikker på Android-skærmen eller orange prikker på iPhones kan angiveligt indikere, at mikrofonen eller kameraet er i brug, og at telefonen kører ondsindet software. Som almen bruger der hurtigt tager telefonen frem for at tjekke noget eller er inde i en app kan flere tegn hurtigt overses. 

'White hat'-hacker Laura Kankaala, leder af det finske KyberVPK-hackingkollektiv, giver i et interview med Dailymail indsigt i hvad almindelige brugere skal holde øje med for at forblive sikre. 

Hun fremhæver bl.a., at en overophedning af enheden eller et tilfældigt grønt lys på skærmen kan indikere, at nogen overvåger dig. Andre advarselssignaler inkluderer mistænkelige e-mails og telefonopkald.

Grønne prikker på Android-skærmen eller orange prikker på iPhones kan angiveligt indikere, at mikrofonen eller kameraet er i brug, og at telefonen kører ondsindet software. Kankaala advarer om, at malware kan optage lyd, læse beskeder eller spore placeringen.

For at forhindre potentielle trusler anbefales det at gennemgå og slette ukendte apps, nulstille telefonen eller køre en virus-scanning. På iPhones kan brugere også tjekke, hvilke apps der bruger kameraet eller mikrofonen ved at gå ind i kontrolcenteret.

En overophedning af telefonen kan også indikere, at ondsindet software er blevet installeret, især hvis kontinuerlig placeringsovervågning er aktiveret. Kankaala opfordrer brugerne til at være opmærksomme på mærkelige apps og undlade at downloade ukendte apps uden for officielle app-butikker.

Hvis brugerne modtager e-mails fra deres bank eller sociale medie-apps om at ændre adgangskoden, kan det være et tegn på stjålne legitimationsoplysninger via phishing-angreb. Kankaala rådgiver at handle hurtigt for at undgå uautoriseret adgang til online-tjenester.

Endelig advarer Kankaala om, at hackere ikke behøver at installere tvivlsomme apps for at målrette brugere via telefonen; opkald og sms'er kan også være potentielle trusler. Selv hvis telefonnummeret synes legitimt, kan det stadig være svindel. Hun opfordrer til forsigtighed og at undlade at udføre øjeblikkelige pengetransaktioner eller videregive legitimationsoplysninger over telefonen.

Anbefalet til dig