IT-ekspert advarer: Stor risiko for svindel i forbindelse med din årsopgørelse

Af: Mie M.B

|

11/03/2024

Foto: Redaktionen
Foto: Redaktionen
Den lange ventetid er en af årsagerne til at svindlere får hul igennem

Mest læste i dag

Med åbningen af adgangen til årsopgørelsen allerede fredag har næsten halvanden million danskere ivrigt ventet på at se deres skattesituation. Denne høje aktivitet har desværre også tiltrukket it-kriminelle, der ser en gylden mulighed for at udnytte danskernes interesse og utålmodighed. Nordjyllands Politi og IT-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg fra Ingeniørforeningen IDA har udsendt advarsler om den øgede risiko for svindelforsøg i denne periode. Det skriver TV 2.

Jørn Guldberg understreger, at svindlere er blevet dygtigere til at målrette deres angreb, især ved at anvende kunstig intelligens til at skabe mere overbevisende svindelmails og sms'er. Hvor det før var lettere at spotte et svindelforsøg på grund af sproglige fejl eller mærkeligt udseende logoer, kan kunstig intelligens nu skabe beskeder, der ser autentiske ud. Dette gør det vanskeligere for den almindelige borger at adskille de falske henvendelser fra de ægte.

Politiet advarer kraftigt mod at udlevere personlige oplysninger såsom konto- eller betalingsinformation over mail, sms eller telefon. Det er vigtigt at være særligt opmærksom i denne tid, hvor mange danskere afventer deres årsopgørelse. Svindlernes "lokkeføde" kan ofte være et tilbud om at springe køen over for tidlig adgang til årsopgørelsen, en teknik kendt som "phishing".

Jørn Guldberg påpeger, at svindlere udnytter vores sårbarhed i perioder, hvor vi venter på vigtige oplysninger, som årsopgørelser. Med teknologiske fremskridt, herunder brugen af kunstig intelligens, har it-kriminelle fået endnu bedre værktøjer i deres arsenal til at narre folk. Det er blevet en regel snarere end en undtagelse, at disse svindelnumre optræder i forbindelse med specielle begivenheder som offentliggørelsen af årsopgørelser.

Anbefalet til dig