Droner afslørede en 3.000 år gammel skjult fæstning i bjergene

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Da forskere i 2018 udforskede en fæstning fra bronzealderen i bjergene i det sydlige Kaukasus, anede de ikke, at de synlige ruiner kun var toppen af isbjerget.

Lige nu læser andre også

Ved hjælp af droner og 11.000 luftfotografier opdagede de, at den 3.000 år gamle fæstning, Dmanisis Gora, sandsynligvis var den største af sin slags i regionen. Forskerne opdagede fæstningen på et forbjerg mellem to dybe kløfter, der markerer grænsen mellem Europa og Asien.

Området havde både en indre og en ydre fæstningsmur samt rester af gamle stenstrukturer. Men det var for stort til at kortlægge til fods, så et hold fra Cranfield University valgte at bruge droneteknologi.

"Det gav os idéen om at bruge en drone til at undersøge området fra luften," forklarede Nathaniel Erb-Satullo, seniorlektor ved Cranfield Forensic Institute, ifølge Yahoo News.

Dronen tog næsten 11.000 billeder, som blev samlet med avanceret software for at skabe detaljerede digitale modeller og ortofotos, der viser hele området set direkte fra oven.

Banebrydende opdagelser

Studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Antiquity, afslørede, at stedet var over 40 gange større end først antaget. Fæstningen inkluderede en mere end 800 meter lang mur og komplekse strukturer som grave, marker og stenbygninger.

Forskerne sammenlignede de nye billeder med satellitbilleder fra Den Kolde Krig, der blev frigivet i 2013. Denne sammenligning afslørede, hvordan bosættelsen har ændret sig gennem tiden.

"Droner har gjort det muligt for os at forstå stedets betydning og dokumentere det på en måde, der ikke ville være mulig fra jorden," sagde Erb-Satullo.

En vigtig opdagelse for regionen

De to fæstningsmure, lavet af rå sten og mørtel og seks fod tykke, fungerede som beskyttelse. Hvis den indre fæstning og den ydre bosættelse blev brugt samtidig, kan dette være en af de største kendte bosættelser fra sen bronzealder og tidlig jernalder i Sydkaukasus.

Forskere mener, at Dmanisis Gora voksede over tid, da grupper af nomader sluttede sig til bosættelsen. Den ydre mur havde relativt få fund af artefakter, hvilket tyder på, at området var mindre beboet og muligvis kun blev brugt sæsonmæssigt.

Fremtidige undersøgelser

Arbejdet på stedet er allerede i gang, og forskerne har fundet 'titusindvis' af potteskår, dyreknogler og andre artefakter, der går dybere end de synlige stenmure.

Erb-Satullo håber, at forståelsen af Dmanisis Gora kan kaste lys over samfund i sen bronzealder og tidlig jernalder og deres tilpasningsevne. Med flere studier kan stedet hjælpe med at fortælle en vigtig historie om datidens liv.

Anbefalet til dig