Sidder din mobiloplader konstant i stikkontakten? Så mange penge koster det dig årligt

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke HELT gratis at have sin mobiltelefon siddende i stikkontakten.

Mest læste i dag

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er mange, der har mobilopladeren tilsluttet til stikkontakten 24 timer i døgnet.

De færreste er dog klar over, at det faktisk kan koste ganske dyrt.

Det afslører en ny analyse fra Videnscentret Bolius, som belyser omkostningerne ved at lade opladere sidde i stikkontakten; selv når de ikke er i brug.

Det skriver MereMobil.

Ifølge Bolius' beregninger koster det kun mellem 1 og 3 kroner om året at lade en mobiloplader, som er produceret efter 2022, være tilsluttet uden at oplade.

Disse tal baserer sig på en elpris på 1,5 til 2,5 kroner per kWh. Skulle elprisen stige til 5 kroner per kWh, ville omkostningen dog kun stige til cirka 4,2 kroner årligt.

Europa-Kommissionens direktiver har haft en betydelig indvirkning på disse lave omkostninger ved at indføre strenge krav til elektroniske apparaters energiforbrug i standby-tilstand.

Før 2010 måtte opladere have et standbyforbrug på op til 0,5 Wh. Det tal blev reduceret til 0,30 Wh for produkter solgt mellem 2011 og 2022, og for nyere modeller, som er produceret efter 2022, er grænsen nu kun 0,10 Wh.

Den regulering betyder, at selv ældre opladere, der ikke overholder de nuværende krav, ikke nødvendigvis er store energislugere. I værste fald (Bolius' dyreste eksempel, red.) er det årlige standbyforbrug begrænset til omkring 12,38 kroner per enhed.

Så mens det at trække opladeren ud af stikkontakten efter brug kan virke som en lille gestus for miljøet og pengepungen, viser Bolius' undersøgelse, at den faktiske økonomiske besparelse er minimal.

Så hvis du er blandt dem, der har opladeren tilsluttet konstant, så er der ingen grund til at få sved på panden.

Anbefalet til dig