Du bør ikke sprede salt på de glatte veje: Dette skal du sprede i stedet

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det bliver for koldt til, at salt får den ønskede effekt.

Mest læste i dag

Snestormen er så småt ved at have passeret, og derfor er det på tide at se fremad. De kommende dage byder på meget lave temperaturer, og i den forbindelse, er der noget, man bør være opmærksom på.

Allerede i nat bliver vi flere steder ramt af tocifrede frostgrader, og det giver risiko for både is- og sneglatte veje mange steder i landet.

Det betyder også, at sneberedskaberne er i fuld gang med at rydde vejene og sprede sne og salt for at gøre vejene farbare, men det er vigtigt også at huske, at vi som enkeltpersoner har et ansvar for at sikre fortove og veje ved vores bolig.

Det skriver Pensionist.dk.

Mange vælger nok at ty til at sprede salt, fordi det er noget, man allerede har ved hånden, men du har måske hørt om, at salt ikke er effektivt, når vi når under visse frostgrader.

Man siger generelt, at hvis det fryser mere end 6-10 grader, mister saltet sin virkning, og så er det grus, der er den bedste løsning.

Men hvorfor virker salt ikke ved de temperaturer?

Den kemiske forklaring

Vand fryser ved 0 grader, men når blandet salt i vandet, bliver frysepunktet sat yderligere ned.

Natriumchlorid, som er det kemiske navn for salt, opløses let i vand, og når det sker, dele saltet sig i frie ioner, som forstyrrer dannelsen af iskrystaller.

Det betyder i lægmandssprog, at vi sænker vandets frysepunkt, så vi skal ned i frostgrader, før det kan blive til is.

Grænsen går imidlertid, som før nævnt, ved 6-10 graders frost, og det skyldes, at salt også har et frysepunkt.

Det er teoretisk muligt at lave en mættet saltopløsning, som først fryser ved 20 graders frost, men vi kommer ikke i nærheden af de saltkoncentrationer, når vi spreder salt på fortove og veje. Derfor kan der altså være isglat, selvom vi har spredt salt.

Det skal du gøre i stedet

Grus smelter ikke isen som sådan, men til gengæld øger det friktionen, når man træder/kører på det glatte underlag. Det betyder, at vi simpelthen står bedre fast,

Gruset ligger sig oven på isen, og derfor danner det denne her friktionsbarriere oven på isen. Det løser altså ikke "sygdommen", men det forhindrer, at "symptomet" bliver for alvorligt.

I Norge spreder man for eksempel ofte grus i stedet for salt, simpelthen fordi det er så koldt hos vores nordiske naboer.

Anbefalet til dig