Hver tredje dansker har gjort dette: Kan koste dig en formue

Trafikken
Foto: Privat
Foto: Privat
Mange danskere ved det ikke.

Lige nu læser andre også

Det at få fat i en bil er ikke billigt.

Dertil kommer der med i købet diverse afgifter, benzin, reparationer samt eventuelle bøder.

Udover det er der noget, der kan koste danskerne endnu flere penge, hvis de ikke er opmærksomme på det. Det skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.

Når vinteren og de kolde temperaturer hærger over det danske land, er der mange, der efterlader bilen tændt, alt imens de ordner de sidste ting i hjemmet eller lige holder varmen.

Men selvom det kan være fristende at varme bilen op, inden turen går ud i trafikken, dækker forsikringen ikke, hvis bilen bliver stjålet med nøglerne i tændingen.  

Og det er et reelt problem, at hver tredje efterlader bilen i tomgang, fortæller Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring. 

”Samlet set bliver der stjålet 20.000 biler i Danmark hvert år, og det er fuldstændig uforståeligt, at så mange tager chancen ved at efterlade bilen i tomgang. Vi ser flere af denne type biltyverier hvert år, og det er især om vinteren, at de finder sted. For biltyven kan det ikke blive lettere, men det kan desværre få den konsekvens, at forsikringen ikke dækker, hvis bilen bliver stjålet med nøglerne i foran eksempelvis ens hjem eller på tankstationen,” siger Henrik Sagild.   

En åben invitation til biltyven
Hvis du lader bilen stå i tomgang, stiger risikoen for at få den stjålet. For selv på øde steder, hvor der normalt ikke er mange forbipasserende, slår tyven til. 

”Det er ikke kun på tankstationen, foran bageren eller i indkørslen til villaen i forstaden, at risikoen for at få stjålet bilen stiger, hvis man efterlader den i tomgang. For selv relativt øde steder, så som ude på en afsidesliggende gård, har vi haft kunder, der har fået stjålet bilen, fordi de efterlod den med nøglerne i tændingen. Biltyvene ved med andre ord godt, hvor de skal lede,” siger Henrik Sagild.  

Gavner hverken bilen eller miljøet
Udover at tomgang reelt set kan skade motoren, er det også rigtig dårligt for miljøet. Og I mange kommuner er det da også ulovligt at efterlade sin bil i tomgang mere end 1-3 minutter ad gangen. Overstiger man dette, kan det resultere i en bøde. 

”Det er godt, at kommunerne har regler, der er tager højde for støj og miljø. Der er kun én vej frem, når man skal frigøre bilen fra frost på ruderne, og det er at bruge rugbrødsmotoren og få skrabet is og sne af ruden, før man tænder bilen,” siger Henrik Sagild. 

Man skal huske, at der skal være frit udsyn i bilen, og hvis der ikke er dette, kan det udløse en bøde. Dette gælder alle ruder i bilen, men det er også vigtigt at sørge for, at ens lygter er fritskrabet, da det nedsætter andres bilisters muligheder for at se dig, hvis dine lygter er iset til.

Anbefalet til dig