Mange bilister kender ikke reglerne: Hvis du gør dette, får du dobbelt straf

Trafikken
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kender du reglerne?

Mest læste i dag

Tallet er alt for højt.

Hele 3.890 gange i 2023 er danskere blevet tildelt en bøde, for at have overtrådt farthastighederne på en strækning med vejarbejde.

Det viser tal som Rigspolitiet har trukket for Gjensidige. Og det er ikke kun rigtig skidt for pengepungen, det er også hensynsløst mod dem, der arbejder på strækningerne.  

Sådan lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen.  

“Når man kører for stærkt, så udsætter man ikke kun sig selv, men også sine medtrafikanter for fare. Men mens bilister er beskyttet af en masse sikkerhedsforanstaltninger i deres biler, så er dem der vejarbejder enormt udsatte, hvis der pludselig sker et uheld. Derfor kan man simpelthen ikke tillade sig ikke at overholde de fartbegrænsninger, der bliver sat i zoner med vejarbejde.”  

I 2023 lancerede Vejdirektoratet kampagnen “Pas på os der vejarbejder”, og i samme ombæring kunne man læse, at der i 2021 skete hele 327 ulykker ved vejarbejde. Et tal der er steget siden 2015. 

Hver fjerde kender ikke til dobbelttakst 

Selvom det i april måned er ti år siden at loven om dobbelt bødetakst ved for hurtig kørsel ved vejarbejde blev indført, så hersker der stadig stor uvidenhed om loven i den danske trafik.  

En ny undersøgelse som YouGov har lavet for Gjensidige viser nemlig, at hver fjerde dansker med kørekort ikke ved, at man kan se frem til en dobbelt så stor bøde, når man kører for stærkt ved vejarbejde. Men selvom det er træls for pengepungen, så håber Lene Rasmussen, at det er andre forhold, der vil sikre en mere rolig kørsel i zoner med vejarbejde.  

“Som privatperson er det selvfølgelig meget ærgerligt at skulle betale en bøde, der er dobbelt så stor, som på enhver anden vejstrækning. Men der er også en grund til, at denne lov blev indført, og det er fordi der er andre hensyn, man bør tage som bilist i de her zoner. Man kan dog håbe, at den dobbelte bødetakst er medvirkende til, at flere tænker sig om, når de færdes nær vejarbejde.”  

Udover dobbelt bødetakst ved vejarbejde, så er grænsen for, hvornår bilister får en betinget frakendelse af deres kørekort også nedsat til 40 procents hastighedsoverskridelse, hvor den ved andre vejstrækninger er 60 procent.  

Anbefalet til dig