Mange ting kan forsage uheld: Her er, hvad billisterne frygter mest

Af: Lucas Andreas

|

28/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er mange kilder til uheld, men særligt nogle ting skaber frygt for trafikanter.

Mest læste i dag

At færdes i trafikken indebærer altid en vis risiko, hvor uopmærksomhed, høj fart og risikabel adfærd ofte er årsag til ulykker. Hvert år er der mange trafikuheld, som i værste fald kan have fatale konsekvenser og koste menneskeliv.

I 2023 stod trafiksikkerhed i Norge over for en alvorlig udfordring, idet der dagligt blev anmeldt 31 bilister for kørsel i påvirket tilstand, ifølge oplysninger fra Frende Forsikring og Utrykningspolitiet. Denne statistik kaster lys over en bekymrende tendens, hvor tusindvis af bilister risikerer både deres egne og andres liv ved at føre køretøjer under indflydelse af alkohol, narkotika eller medicin.

Det skriver Nettavisen

Roger Ytre-Hauge fra Frende Forsikring udtrykker dyb bekymring over situationen og fremhæver, at de faktiske tal for spritkørsel sandsynligvis er langt højere, idet politiet skønner, at op mod 140.000 ture dagligt foretages under påvirkning.

Det er ikke kun alkohol, der er synderen; brugen af euforiserende stoffer og medicin spiller også en betydelig rolle i dette trafiksikkerhedsproblem. En undersøgelse foretaget af Norstat afslører, at spritbilister udgør den største frygt blandt nordmænd i trafikken, med 74 procent af de adspurgte, der udtrykker bekymring for dette fænomen. Denne frygt overgår selv bekymringerne for mobilbrug under kørsel, dyr på vejen, og blød kørsel.

Det er det, nordmændene er mest bekymrede over

Ytre-Hauge fortæller, at det er nordmænds største frygt at støde på en spritbilist.

- Og tallene er nok store, for det er desværre ikke sådan, at de fleste bliver fanget, siger han.

Norstat har i en undersøgelse kortlagt, hvad nordmændene frygter mest i trafikken.

  • Spritbilister – 74 pct

  • Folk, der bruger deres mobil, mens de kører – 61 pct

  • Dyr på kørebanen – 60 pct

  • Glat føre - 56 pct

  • Udenlandske lastbiler – 41 pct

Trafikulykker i Norge tog et tragisk opsving i 2023, hvor 118 mennesker mistede livet, et antal der ikke er set siden 2016. Trafiksikkerhedschef i Statens vegvesen, Guro Ranes, understreger, at dødstallet i trafikken er uacceptabelt højt. Desuden afslørede en undersøgelse fra sidste vinter, at 14 procent af de norske bilister, svarende til omkring 600.000 personer, indrømmede at have kørt i påvirket tilstand.

På trods af disse dystre statistikker var der dog også et lyspunkt; antallet af fodgængerrelaterede dødsfald i 2023 var det laveste siden 1939, med kun seks rapporterede tilfælde. Dette understreger vigtigheden af vedvarende fokus på trafiksikkerhedsforanstaltninger og behovet for at adressere problemet med spirituskørsel for at sikre vejsikkerheden for alle trafikanter.

Anbefalet til dig