12-årige Lydia redder liv: Nu vinder hun en pris for sin opfindelse

Foto: Privat/ Twitter

Nu har hun modtaget en pris, for sin geniale opfindelse.

Hvert år hører vi om både børn og dyr, der er blevet efterladt i en varm bil.

Det kan i sommervarmen være livsfarligt, at sidde lukket inde i bilen - også selvom det kun er for en kort stund. Når solen står højt på himlen og temperaturen er høj, bliver bilen nemlig utrolig varm på rekordtid. 

Ofte hører vi om, at disse situationer ender med et tragisk udfald, hvor både dyr og børn har mistet livet i de glohede biler. 

Disse tragiske historier har rørt 12-årige Lydia meget - og derfor har hun nu valgt at forsøge, at gøre noget ved det. 

På trods af sin alder på blot 12 år, har hun nu udviklet en enhed, der kan måle temperaturen inde i bilen og som straks sender en besked til både beredskab og bilens ejer, hvis temeperaturen bliver for høj. Det skriver La Vanguardia.

Læs også

7-årige Molly var nær blevet bortført: Så greb storesøster ind

Lydia Denton bor i USA og fortæller i et interview i Goodmorning Amerika:

"Jeg er meget bekymret, fordi det er noget, der sker i verden (dødsfald i varme biler, red.) og jeg vidste, at det kunne løses. Ingen er kommet op med en billig måde at løse det på, som folk også har råd til." 

Den smarte måler kaldes Beat The Heart Car Seat - og kan købes for knap 50 dollars (svarende til omtrent 312 danske kroner). 

Faktisk har Lydia endda modtaget en pris og belønning for sin geniale opfindelse, hun har nemlig modtaget en præmie på hele 20.000 dollars (svarende til cirka 125.000 danske kroner) for sin opfindelse. 

Pengene har hun valgt at bruge på, at få sendt hendes opfindelse på markedet. 

Foto: Twitter/ privat

Det er også en stolt mor, der står bag sine børn. Lydias mor er lærer og underviser i videnskab. Derfor har hun været medvirkende til, at så en interesse for videnskab hos sin datter.

Men Lydia er ikke helt alene om opfindelse, både hendes søster og bror har nemlig også været med til at udvikle den. Hendes 14-årige storebror har nemlig hjulpet hende med noget kodning, mens at lillesøster på 10 har været med til at udvikle designet til Beat The Heart Car Seat-produktet.

Derfor vil Lydia også dele nogle af pengene fra præmien med sine søskende.

På Facebook bliver hun også hyldet og opslaget med hendes opfindelse er blevet delt mange gange.

"Børn ved ikke hvad "umuligt" betyder. Lydia på 12 har lavet en opfindelse der kan redde liv," lyder det i et opslag, med et billede af Lydia og en forklaring af hendes opfindelse.

"Vores fantastiske og intelligente børn for fremtiden," lyder det blandt andet i kommentarfeltet. 

"Wow" Helt igennem fantastisk," skriver en anden. 

"Tusind tak. Hvor er det forfærdeligt at det overhovedet kan ske," stemmer en person i. 

I USA dør mange børn hvert år, som følge af at være blevet efterladt i en varm bil. De seneste fire år er i gennemsnit 39 børn døde hvert år. 

Dødsfald som følge af at være efterladt i varm bil. Kilde: Kidsandcars.org

  • 2017 - 43 børn
  • 2018 - 54 børn
  • 2019 - 53 børn 
  • 2020 - 25 børn

Også herhjemme i Danmark er det også hvert år et problem, der bliver sat fokus på. Hver sommer efterlades hunde nemlig i varme biler - og det kan i værste fald koste hunden livet.

Hvor menneske sveder når de har det varmt, så bruger hunde deres luftveje - og det kan de ikke, hvis de er lukket inde i en glohed bil.

Ser man en hund der er efterladt, så opfordrer Dyreværnet til, at man straks kontakter politiet, som kan hjælpe med at lokalisere bilen og hundens ejer. 

Læs også

Amalies datter bidt af familiehund

Der opfordres også til, at hvis bilen er parkeret ved et indkøbscenter, supermarked eller lignende - så bør man få efterlyst ejeren over højtaleren. 

Når hunden kommer ud af den varme bil, bør man straks få den bragt i skygge. Derefter skal man fugte hundens mundvige med lunkent vand og lade hunden drikke vand hvis den er i stand til det. Man kan også eventuelt placere viskestykker på de steder, hvor hunden ikke har så meget pels.

Ifølge Dyreværnet er følgende tegn på, at hunden har hedeslag: 

  • Tungen hænger langt ude af munden
  • Hunden virker rastløs og forvirret
  • Hunden trækker vejret meget hurtigt og overfladisk

Hvis ikke den får hjælp i denne fase, kan hunden risikere at gå i chok, besvime og dø.

Når hunden får hedeslag, begynder cellerne i hunden krop at dø - og det kan i værste fald være skadeligt for hundens hjerne.