21-årig ødelagde antikke kunstværker for 35 millioner kroner: Årsagen har efterladt internettet chokeret

05/2/23 11:30

Henrik Rothenbücher

Dallas Police
En 21-årig mand er blevet anholdt, efter at han brød ind på Dallas Museum of Art og ødelagde antikke kunstgenstande for 35 millioner kroner.

Det lykkedes den 21-årige Brian Hernandez at undvige museets sikkerhedsvagter og ødelægge en række antikke artefakter, inden han blev anholdt af Dallas Politi.

Hernandez har blandt andet tilstået at have ødelagt en vase fra det 6. århundrede f.Kr., en krukke fra 450 f.Kr. og en skål fra 550-530 f.Kr. samt ødelagt en Caddo-flaske og beskadiget møbler.

Politiet har bekræftet, at Hernandez brugte en metalstol til at smadre museets glasindgang kl. 21.40 og derefter brugte en skammel til at ødelægge de uerstattelige kunstværker.

Han blev anholdt kort efter at have forladt stedet og blev varetægtsfængslet. Hernandez er siden blevet sigtet for at have begået kriminelt hærværk for mere end 2 millioner kroner.

Foto: Dallas Police

Foto: Dallas Police

I kølvandet af hændelsen har museumsdirektør Agustín Arteaga kunne fortælle, at museets forsikringsselskaber i øjeblikket er ved at vurdere omkostningerne ved skaderne.

"Vi forventer, at den reelle sum blot kan være en brøkdel af det oprindelige skøn."

Overvågningsbillederne bekræfter, at Hernandez blandt andet smadrede to vaser, der tilsammen er vurderet til omkring 35 millioner kroner.

Han har under sit vredesudbrud også smadret keramisk afbildning af en indianer til en værdi af 70.000 kroner.

Foto: Dallas Museum of Art

Foto: Dallas Museum of Art

Men årsagen, der har efterladt internettet chokeret, bliver bekræftet af den sikkerhedsvagt, der fangede Hernandez.

Han udtaler, at han spurgte ham, hvorfor han havde begået hærværk, hvortil Hernandez svarede, at han "var sur på sin kæreste".

Det medførte, at museet hurtigt var ude at bekræfte, at den, som Hernandez var sur på, ikke var en ansat. 

"Det var en person, der virkede vred, og hans formål var at få vreden ud ved at smadre alt, hvad han kunne finde af glas," siger museumsdirektøren. 

På trods af skaderne var museet stadig åbent for offentligheden, men visse områder var lukket af.

Foto: Foto: Dallas Museum of Art

Foto: Foto: Dallas Museum of Art

De besøgende var oprørte over at høre, hvad der var sket, og de delte deres skuffelse.

"DMA er en institution i Dallas med så meget historie. Det er en tragisk begivenhed for hele samfundet, og vi håber, at de kan overkomme det," udtaler en af de besøgende, Amail Beimenec.

Museet har ifølge Artega aldrig været udsat for nogen reel skade før nu.

"Det er noget, som vi har set for nylig på et andet niveau, som Mona Lisa, der blev angrebet på Louvre. Men vi har en fantastisk rekord på 120 år, hvor vi aldrig har været udsat for en situation som denne," udtaler Artega slutteligt.