36 menneskelig lagt ud i skovbunden: Nu gør forskere banebrydende opdagelse

Foto: Jan H Andersen/Shutterstock
Foto: Jan H Andersen/Shutterstock
Nu har videnskaben fundet nye metoder at klargøre dødstidspunktet.

Mest læste i dag

På en usædvanlig 'videnskabelig kirkegård' et sted i USA er 36 livløse kroppe blevet nøje overvåget af et hold forskere.

Disse kroppe, alle doneret til videnskaben, har tjent et højere formål end blot at blive absorberet af jorden; de har spillet en central rolle i udviklingen af en banebrydende model, der kan fastslå dødstidspunktet med hidtil uset præcision.

Gennem en periode på 21 dage har forskerne indsamlet og analyseret prøver fra ligene og den omkringliggende jord. Disse prøver har afsløret en fascinerende dans af mikroorganismer, som skifter fra dag til dag efter en persons død.

Det skriver Videnskab.dk.

Resultaterne har været så opsigtsvækkende, at de kan revolutionere fremtidens retsmedicinske videnskab og åbne nye døre for opklaringen af kriminalsager.

"Man ved ikke, hvordan ligets bakterieflora så ud fra ‘begyndelsen’, og det gør metoden en smule usikker," pointerer Marie-Louise Kampmann, specialkonsulent ved Retsgenetisk Afdeling på Københavns Universitet, og tilføjer, at metoden heller ikke tager højde for faktorer som BMI.

Kan revolutionere kriminel efterforskning

Trods disse forbehold tegner der sig et billede af et værktøj med enormt potentiale.

Det, der gør denne nye metode ekstraordinær, er dens evne til at arbejde på tværs af klimaer. De 36 kroppe blev placeret i tre forskellige miljøer, men uanset disse variationer dukkede de samme mikroorganismer op i alle lig, og på de samme tidspunkter i den 21 dage lange observationsperiode. Denne konsistens er intet mindre end revolutionerende.

"Det er især interessant, at den her teknik tilsyneladende virker på tværs af forskellige klimaer," bemærker Kampmann, hvilket antyder, at metoden kunne have global anvendelse.

På trods af at teknikken endnu ikke er anvendelig i Danmark, åbner den op for muligheden for i fremtiden at kunne bestemme dødstidspunktet over en langt længere periode end nu. "Det vil være en hjælp for fremtidig efterforskning (...) Det er et stort, grundigt studie med mange kroppe og meget data og helt sikkert noget, jeg vil kigge nærmere på," afslutter forskeren med en anerkendelse af studiets betydning," forklarer Kampmann.

Denne forskning markerer et vigtigt skridt fremad i vores forståelse af død og deprocesser, der følger. Ved hjælp af teknologiske fremskridt og dedikerede forskere fortsætter videnskaben med at løfte sløret for naturens mest uigennemtrængelige mysterier.

Anbefalet til dig