Vi kender det nok allesammen. Bare lige én belønning mere. Bare lige én mission mere. Bare, bare, bare… Og pludselig er der gået over en time, hvor man ikke har lavet andet end sidde med sin mobil i et tap game. For mange er det en behagelig måde at koble af på efter en lang dag, men for andre kan den daglige login streak blive til en afhængighed. Dette måtte en kvinde sande, da hun gik i gang med at undersøge sin egen såvel som andres afhængighed af app’en Duolingo
Duolingo er en sprog-app, der hver dag giver dig nye sprogudfordringer og ord, du skal lære. Du bygger gradvis mere og mere på dit ordforråd, og app'en holder styr på om du logger ind hver dag med en lille score. De mange dages login i streg kaster ikke nogen belønninger af sig, men alligevel er den lille funktion med til at fastholde mange mennesker i en daglig login rutine.
Udover glæden ved at lære et nyt sprog belønner den lille tæller samtidig brugeren af app’en med et skud dopamin. Ifølge livsstilscoach og specialist i mental sundhed, Bayu Prihandito, giver den daglige belønning brugeren et skud af glæde når scoren fastholdes. “Apps som Duolingo (...) tapper direkte ind i vores hjernes belønningscenter. Når vi fastholder en score belønner hjernen os med dopamin (...) over tid giver denne feedback os lyst til at vende retur og fastholde vores streak.”
Det er langt fra kun Duolingo, der har en daglig login-belønninger som fastholdelsesstrategi. For nylig har der været fokus på det sociale medie Snapchat og den streak man kan have med sine venner derinde. Streaken har givet anledning til noget nær grænsende til stress og angst ved unge mennesker, fordi de igennem over et år har arbejdet på at holde den ved lige.
“I takt med at denne opførsel bliver en vane, bliver ideen om at bryde sin streak stressfremkaldende og kan give anledning til angst,” forklarer Prihandito. “I praksis er det ikke kun frygten for at miste sin streak, men også den emotionelle del, hvor ens indsats og tid investeret for at opnå den, er et aspekt,” fortæller Prihandito.
Af de interviewede i artiklen har flere indrømmet at de selv sætter et stop for deres streak for ikke at miste den ved en forglemmelse og dermed ikke stresses unødigt over den.