Tørke i Mexico har resulteret i en knaphed på chili-peberfrugter - især røde jalapeños, der udgør råmaterialet til sriracha - hvilket har ført til, at Huy Fong Foods, producenten bag den ikoniske sauce, har måttet nedskalere produktionen.
"Det er en udfordrende afgrøde at dyrke," sagde planteforsker Stephanie Walker, der er medlem af Chile Pepper Institutes rådgivende bestyrelse, og tilføjede:
"Jalapeños kræver virkelig meget arbejde, da de skal afstilkes i hånden, før de bliver behandlet."
Den særlige pleje, som chili-peberfrugterne kræver, gør dem ekstra sårbare over for ekstreme vejrforhold, som den vedvarende tørke i det nordlige Mexico, der er forårsaget af den udtømte vandforsyning i Colorado-floden.
"Normalt dyrkes peberfrugten ved kunstvanding," sagde Paul Gepts, en afgrødeforsker ved University of California, Davis, og tilføjede:
"Men vandforsyningen er blevet mindre, og hvis man ikke har en vis minimumsmængde vand til at vande afgrøderne, medmindre der kommer regn, vil der ikke være en afgrøde."
Der findes fem arter af chili-peberfrugter, der spredes ud over Amerika, fra Mexico til Bolivia, som har den styrke, der kræves til Sriracha-saucen. Nogle af disse sorter bruges til andre hot saucer og Sriracha-duplikater.
Men tilhængerne af den umiskendelige grønkappede sauce kan spotte forskellen og holder fast ved originalen.
"For Sriracha bestemmer dens særlige smag og kvalitet virkelig, hvordan man skal have jalapeños, på grund af den unikke smagsprofil, som forbrugerne elsker," sagde Walker og tilføjede:
"De meget krydrede, lidt syrlige, næsten citrusnoter fra chilien."
Phans 55, en vietnamesisk restaurant i Orange County, Californien, har oplevet en mangel på den begrænsede Sriracha-forsyning i de sidste tre måneder.
"Nu er det hele væk," sagde Andre Nguyen, der arbejder som tjener, og tilføjede, at saucen er essentiel til en række retter, fra pho til ris.
"Smagen af Sriracha er så unik, at det er svært at efterligne. Alle vil foretrække at have Sriracha frem for et andet kopiprodukt, der prøver at efterligne det," fortalte han.
Forhandlere på Amazon, eBay og Craigslist sætter prisen på flasker med hot sauce op til 120 dollars, svarende til cirka 820 danske kroner.
En repræsentant for Huy Fong Foods udtalte i en erklæring til The Guardian, at mens "begrænset produktion for nylig er genoptaget," har virksomheden "ingen skøn over, hvornår forsyningen vil stige," eller hvornår den igen vil ramme supermarkedshylder.
Flytning af afgrøden til et område, der er mindre påvirket af ekstremt vejr, og avl af nye sorter af chili-peberfrugter, der er tolerante over for varme og tørke, kunne hjælpe med at undgå fremtidige mangelproblemer. Men det er stadig en langsigtet løsning på problemet, der akut påvirker amerikanske hylder.
"Vi vil se disse forstyrrelser oftere på grund af klimaforandringerne," sagde Gepts.