Dagligvarebutikker fastholder de høje priser: Særligt dette produkt er steget i pris

Af: Mie M.B

|

30/11/2023

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Produktet er steget 25 procent i pris på blot to år

Mest læste i dag

Det er ikke kun herhjemme, at de fortsat høje priser udfordrer den daglige økonomi. I Storbritannien oplever forbrugerne fortsat høje priser som levn fra inflationen til trods for at omkostningerne forbundet hermed for længst har bremset sin vækstkurs. Købspriserne har således overhalet omkostningspriserne og der er ikke længere sammenhæng mellem de to.

"Beviserne, indsamlet af CMA (The Competition and Markets Authority), indikerer, at cirka tre fjerdedele af mærkevareleverandører inden for produkter som eks. modermælkserstatning, bønner i tomatsovs, mayonnaise og dyrefoder har øget deres enhedsindtjening og dermed bidraget til højere fødevarepriser," melder CMA til mediet Just-food.

Storbritanniens dagligvareinflation fortsætter med at være på historisk høje niveauer, på trods af at den faldt til 10,1% i oktober. Dette er det højeste blandt G7-landene, hvor Frankrigs dagligvareinflation er på 7,8%, Tysklands på 6,3% og USA's fødevare- og ikke-alkoholiske drikkevareinflation ligger på 3,3%.

Sarah Cardell, administrerende direktør for CMA, udtaler: "Inflationen har lagt enormt pres på husholdningsbudgettet, så det er afgørende, at konkurrenceudfordringer ikke bidrager til problemet."

CMA's rapport var især kritisk over for producenter af modermælkserstatning. "Priserne på modermælkserstatning i Storbritannien er steget med 25% i løbet af de sidste to år," skriver de. "Der er noget, der tyder på, at leverandører af modermælkserstatning også har hævet priserne mere end deres omkostninger er steget. Udover dette er markedet meget koncentreret - to virksomheder har omkring 85% af markedsandelene - og mærkerne har opretholdt høj fortjeneste i løbet af de sidste to år."

Cardell tilføjede: "Vi er bekymrede for, at forældre måske ikke altid har den rette information til at træffe informerede valg, og at leverandører måske ikke har stærke incitamenter til at tilbyde modermælkserstatning til konkurrencedygtige priser."

De høje priser i Storbritannien har medført flere forskellige protestreaktioner. Eksempelvis besluttede et vennepar sig for at sammenligne priserne i en engelsk Lidl med en polsk, hvor de endte med at spare penge nok på indkøbet til at det også kunne betale flyrejsen. Den historie kan du læse om lige her.

Anbefalet til dig