Dansk beredskab står klar til at hjælpe - men brandhærget land takker nej

09/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

Flammerne har efterhånden haft tag i Australien længe. Foto: Shutterstock
Selvom det ellers var planen, så har Australien takket nej til danske brandfolks hjælp med at slukke flammehavet, der netop nu hærger landet. Hjælpen kan dog blive aktuel på et senere tidspunkt.

Mest læste i dag

Beredskabsstyrelsen åbnede i denne uge en formel dialog med australske myndigheder for at tilbyde dansk assistance til at bekæmpe og begrænse de omfattende naturbrande i landet. Det fortæller styrelsen selv i en nyhed på deres hjemmeside. 

Konkret har Beredskabsstyrelsen tilbudt at sende et brandslukningsmodul bestående af 50 personer af sted. Det tilbud har de australske myndigheder kvitteret for, men de danske brandfolk skal ikke af sted nu og her.

"Vi har fået en varm tak for tilbuddet, men der bliver ikke tale om at sende danske brandfolk af sted nu og her. Det er der på nuværende tidspunkt ikke et ønske om fra australsk side. Det er de lokale myndigheder, der bedst kan vurdere forholdene og de behov, de har på nuværende tidspunkt. Jeg er glad for, at vi har tilbudt hjælp fra Danmark. Et tilbud, der stadig står ved magt," siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Sæsonen for naturbrande i Australien strækker sig normalt ind i april og maj. Derfor kan et dansk bidrag muligvis blive aktuelt på et senere tidspunkt, understreger hun.

Forsvarsministeren letter desuden på hatten for de mange frivillige brandfolk, der blandt andet i Facebook-gruppen ”brandmand i australien DK” har tilbudt deres hjælp.

"Jeg er meget opmærksom på den villighed til at hjælpe, vi ser fra danske brandfolk fra både Beredskabsstyrelsen og de kommunale brandvæsner. Det viser noget om dedikationen hos vores folk i beredskabet, og det imponerer mig meget. Men de australske myndigheder beder om, at en eventuel indsats kører via de officielle kanaler - også for at sikre ordentlige og sikre arbejdsbetingelser for brandfolkene under meget vanskelige forhold," siger Trine Bramsen.

Ambassadør takker for varme tanker

"Vi er rørte og taknemmelige for støtten fra det danske folk og myndigheder som Beredskabsstyrelsen, som vi har en løbende, positiv dialog med. Naturbrandene er af hidtil usete dimensioner, når det kommer til omfanget og de hjerteskærende konsekvenser, men heldigvis er Australien virkelig godt udrustet og organiseret til at håndtere situationen på nuværende tidspunkt," udtaler MaryEllen Miller, som er Australiens ambassadør til Danmark, inden hun fortsætter: 

"I denne forfærdelige tid har vi set Australien fra sin bedste side i vores utrolige brandfolk og den enorme støtte til alle, der er berørt. Vi ser også verdenssamfundet fra sin bedste side i den opmærksomhed og omtanke, vi bliver vist i den her svære tid. Vores varmeste tak går til hele Danmark for jeres tanker og støtte."

Beredskabsstyrelsen sætter nu de intensive missionsforberedelser på pause, men kan fortsat med kort varsel afsende brandslukningsmodulet på 50 personer, hvis det bliver aktuelt.

 

Anbefalet til dig