Efter 35 år er det slut: Nu forsvinder dette fra hylderne

Af: Mie M.B

|

18/02/2025

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fødevareindustrien har frem til januar 2027 til at få det helt udfaset

Lige nu læser andre også

Efter årtiers debat har USA’s fødevaremyndigheder besluttet at forbyde det omdiskuterede farvestof Red 3 i fødevarer. Forbuddet kommer næsten 35 år efter, at stoffet blev fjernet fra kosmetik på grund af en mulig kræftrisiko. Det skriver nyhedsmediet AP.

Et farvestof med en problematisk historie

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har truffet beslutningen efter pres fra forbrugerorganisationer og politikere, der har krævet en revurdering af stoffets sikkerhed. Red 3, også kendt som erythrosin, anvendes i en række produkter, herunder slik, snackkager og maraschino-kirsebær.

Forbuddet er baseret på studier, der har vist, at stoffet kan forårsage kræft hos laboratorierotter. Ifølge FDA er beslutningen truffet i henhold til Delaney-klausulen, der forbyder tilsætningsstoffer, hvis de er bevist kræftfremkaldende for mennesker eller dyr.

Producenter har nu en overgangsperiode til at fjerne Red 3 fra deres produkter. Fødevareindustrien har frem til januar 2027, mens producenter af orale lægemidler, herunder hostesaft, har frist til januar 2028.

Øget politisk pres

FDA’s beslutning kommer efter årtiers debat om farvestoffets sikkerhed. I november 2023 sendte næsten to dusin medlemmer af Kongressen et brev til FDA med en opfordring til at forbyde Red 3. De fremhævede især børns sårbarhed, da de indtager større mængder farvestoffer i forhold til deres kropsvægt end voksne.

"FDA bør handle hurtigt for at beskytte børn mod dette skadelige farvestof, som udelukkende bruges til at give mad og drikke en rød farve," lød det i brevet.

Red 3 er allerede forbudt i flere lande

Forbuddet bringer USA på linje med flere andre lande. Red 3 er allerede forbudt i Europa, Australien og New Zealand, bortset fra visse kirsebærprodukter. I USA vil Californien implementere et lignende forbud fra januar 2027, og flere stater som Tennessee, Arkansas og Indiana overvejer at begrænse visse farvestoffer, især i fødevarer til skolebørn.

Alternativer og fremtidens fødevarefarver

Flere producenter har allerede udfaset Red 3 og erstattet det med mere naturlige farvestoffer som:

  • Rødbedejuice

  • Karmine (farvestof udvundet af insekter)

  • Pigmenter fra rødkål, lilla søde kartofler og radiser

Anbefalet til dig