Efter ubehagelig oplevelse: Nu advarer 25-årig andre

17/07/2023

Thea M. Andersen

Foto: Privat
25-årige Oda ønsker at advare andre om faren.

Mest læste i dag

Solens skadelige virkninger på huden kan være en ubehagelig oplevelse, og det er vigtigt at være opmærksom på solbeskyttelse, især i forbindelse med hedebølger og varme somre.

En norsk kvinde ved navn Oda fra Ål lærte på den hårde måde, hvor vigtigt det er at beskytte sin hud.

For tre år siden opholdt Oda sig i bjergene og nød den friske luft og solens stråler. På det tidspunkt var der stadig sne på bjerget, og luften føltes kølig, så hun tænkte ikke over, at solen kunne være skadelig. Desuden var Oda ikke særlig god til at bruge solcreme, skriver DinSide.

Efter at være kommet ned fra bjerget fortsatte hun med at solbade udenfor sit hjem uden at være opmærksom på, at hendes hud blev forbrændt.

Den pågældende dag skulle Oda på nattevagt, så hun lagde sig til at sove omkring klokken 18. Da hun vågnede tre timer senere, blev hun chokeret over det, hun så i spejlet.

"Jeg vågnede pludselig og gik i panik. Jeg følte, at mit ansigt var helt stramt. Det føltes hævet og ømt," fortæller Oda til Dagbladet.

Da hun så sit ansigt i spejlet, kunne hun næsten ikke genkende sig selv. Hendes hud var knaldrød.

Foto: Privat

Den dengang 23-årige kvinde indså ikke, hvor skadet hendes hud var, og forsøgte at lindre rødmen i ansigtet. Desværre blev det kun værre. Trods de tiltagende smerter gik hun på arbejde, hvilket blev en ubehagelig oplevelse for hende.

I løbet af natten blev Odas hud stivere og hendes ansigt hævede mere og mere.

Til sidst besluttede hun sig for at opsøge skadestuen for at få hjælp. Der blev konstateret, at hun havde andengradsforbrændinger i ansigtet. Hun fik en creme for at lindre smerten og vendte tilbage til arbejdet. Men i løbet af natten begyndte hendes øjenlåg og ansigt at hæve yderligere.

Oda besøgte skadestuen igen for at få yderligere hjælp til sin hud. Desværre var der ikke andet at gøre end at fortsætte med cremen og undgå solen. Det tog næsten to uger, før hævelsen begyndte at aftage.

Foto: Privat

Oda indser nu, at hendes solskoldning kan have været forårsaget af en specifik grund.

På det tidspunkt var hun under antibiotikabehandling, og ifølge Norsk Helseinformatikk kan visse lægemidler, herunder antibiotika, forårsage uønskede hudreaktioner ved samtidig solbadning.

Medicinens bivirkninger kan gøre huden ekstra følsom over for sollys, hvilket kan resultere i alt fra solskoldning til udslæt, hævelser og vabler.

Selvom Oda heldigvis undgik varige skader eller synlige mærker i ansigtet efter solskoldningen, ønsker hun stadig at advare andre om faren. Hun understreger vigtigheden af at være forsigtig og bruge solcreme.

"Jeg har været heldig, men jeg vil alligevel advare. Vær forsigtig og brug solcreme," lyder det fra den nu 25-årige kvinde.

Anbefalet til dig