EU-land lukker ned på grund af corona

Udland
Foto: Shutterstock
Coronapandemien er tilsyneladende endnu ikke slut. Som et resultat af dette, har Letland valgt at lukke ned.

Mest læste i dag

Letland har annonceret en ny lockdown, der får en varighed på en måned, efter en hidtil uset stigning i antal smittede. Det skriver The Guardian.

Derfor bliver Letland det første land i Europa, der genindfører vidtgående restriktioner, efter en bølge af smittede er skyllet ind over kontinentet.

Det baltiske land har en af de højeste andele af nye smittede i forhold til resten af verdens befolkning, fortæller US Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Landet har ellers formået at holde virussen i skak i flere måneder.

"Vores sundhedssystem er i fare. Den eneste vej ud af denne krise er at blive vaccineret, sagde premierminister Krišjānis Kariņš mandag aften på et regeringsmøde. 

Derudover sagde han også, at landets lave vaccinationsrate er skyld i den nuværende stigning i antallet af hospitalsindlæggelser.

Kun 57% af de 1,9 lettere er vaccinerede, hvilket er langt under EU-gennemsnittet på 74%. Regeringen har nu indført et natteforbud, der strækker sig fra kl. 20 til kl. 05. Desuden har de lukket alle skoler og alle ikke-væsentlige butikker.

"Jeg er nødt til at undskylde over for de allerede vaccinerede," sagde Kariņš også, hvorefter han tilføjede, at kun vigtige produktions- konstruktions- og kritiske job ville få lov til at fortsætte som hidtil.

I sidste uge blev den lettiske præsident, Egils Levits, testet positiv for coronavirus. Det førte til, at den finske præsident, Sauli Niinistö, der havde holdt et møde med Levits dagen forinden, også var nødt til at isolere sig selv.

Letland blev i lang tid betragtet som værende en af de få succeshistorier i Europa, når det kommer til coronavirus, da de kun har registreret i alt 3.000 coronarelaterede dødsfald siden pandemiens start.

Men nu lyder det ifølge The Guardian fra flere kritikere, at en træg og ujævn vaccinationsrate har ført til stigningen i antal infektioner.

"Vi vidste, at visse grupper, især ældre borgere, såvel som dem med mindre velhavende socioøkonomisk baggrund, var skeptiske over for at tage vaccinen. Men desværre har vi ikke været i stand til effektiv at løse dette," lød det fra Ilze Viņķele, der er tidligere sundhedsminister i Letland, har ført tilsyn med landets to første bølger af coronavirus.

"Nu er vi tvunget til at gå i lockdown, og de lettere, der faktisk er blevet vaccineret, vil føle sig frustrerede, da de hele tiden har fulgt reglerne."

Viņķele tilføjede, at synet på vaccinationen i Letland varierede geografisk, idet nogle dele af landet har en vaccinationsrate på mindre end 25%.

Daniels Pavļuts, der er landets nuværende sundhedsminister, har tidligere skudt skylden for en vaccineskepsis blandt Letlands store russisktalende befolkning på 'disinformation' om vacciner i russiske medier.

Anbefalet til dig