Familien troede, at Victoria var hjernedød: 4 år senere vågner hun og overrasker alle

20/12/22 08:56

Thea M. Andersen

Foto: Privat
Victoria Arlens vågnede efter fire års koma.

Victoria Arlens var en energisk pige, der blandt andet elskede at svømme. Men som 11-årig fik hun pludselig influenzalignende symptomer og besvimede flere gange, fortæller hun til ESPN ifølge Delbart.

Herefter fik hun det gradvist værre og værre.

Efter få uger var hun nemlig lammet fra taljen og ned, og til sidst kunne hun hverken tale, spise eller bevæge sig.

Ifølge mediet endte hun i en vegetativ tilstand, som er en tilstand, der opstår, når kun en patients primitive del af hjernen forbliver aktiv, og de stopper med at være opmærksomme på sig selv og omgivelserne. Hun fik sondemad og lægerne fortalte familien, at hun med al sandsynlighed aldrig ville komme sig.

4 år i koma

Efter to år i koma skete der noget helt uventet. Victoria Arlens vågnede op, men hun kunne stadig ikke kommunikere med sin familie.

Familien var derfor slet ikke klar over, at hun var vågnet fra koma.

"Men mine forældre troede på mig. De indrettede et hospital rum i vores hus i New Hampshire og tog sig af mig. Mine tre brødre - jeg er trilling og vi har en storebror - talte til mig, holdt mig i hånden og fortalte, hvad der skete uden for mit værelse. De fik mig til at kæmpe og blive stærkere. De vidste ikke, at jeg kunne høre dem, men jeg hørte alt," fortæller Victoria til ESPN.

Ifølge lægerne led Victoria Arlens af flere autoimmune sygdomme. De kunne dog ikke slå hende ud.

For fire år efter hun endte i koma, fik hun pludselig øjenkontakt med sin mor. Det var det første tegn på, at hun var på vej tilbage til livet.

Lyde blev til ord, og inden familien så sig om kunne hun spise normalt igen. Dog havde hun stadig problemer med at bevæge sine ben, hvorfor lægerne var sikre på, at hun ville ende i kørestol resten af sit liv. Men de blev modbevist.

Med et kærligt skub fra familien, begyndte hun nemlig at svømme igen. Og det viste sig, at hun var rigtigt god til det.

For i 2012 kvalificerede hun sig til PL (De paralympiske lege, red.) i London, hvor hun blandt andet vandt en guldmedalje og satte verdensrekord i 100 meter fri.

Det gav hende kun blod på tanden til at komme på benene igen.

Hun valgte derfor at tage kontakt til 'Project Walk', som hjælper lammede personer med at gå igen.

Og den 11. november 2015, som er ni år efter Victoria Arlens blev syg, tog hun sit første skridt.

"Jeg kan ikke sige, at hver dag er perfekt. At gå er stadig en stor udfordring for mig, og jeg er stadig meget svækket. Jeg har støtteskinner på benene, følger et træningsprogram 2-3 timer dagligt, og de dage, hvor mine ben føles mere lammet, har jeg min rullestol og krykker med mig. Men nu er min kamp mindre synlig," fortæller hun til ESPN.