Efter corona epidemien er størstedelen af befolkningen blevet gode til at spritte af og generelt beskytte sig mod smitsomme sygdomme. De gode vaner har dog en bagside.
Immuniteten mod udefrakommende sygdomme er blevet lavere, da folk længe har været beskyttet af værnemidler. I to år har folk gemt sig bag mundbind og været gode til at spritte af i butikkerne og på arbejdspladser.
Men siden sensommeren har særlig én sygdom spredt sig blandt den danske befolkning. Den luftbårne sygdom kighoste er siden september blevet tidoblet og stiger fortsat mod epidemiske højder. Det skriver det norske TV 2.
Særligt Norge ser med bekymring mod det stigende antal smittede i Danmark, da de frygter sygdommens genkomst blandt den norske befolkning. I 2020 og 2021 var det samlede antal smittede hvert år 40 i Norge. I år er antallet allerede oppe på 695 tilfælde.
Kighoste beskrives af Dansk Serums Institut som en sygdom, der kendetegnes af kraftige hosteanfald og en hylende vejrtrækning, der kan resultere i opkast. Sygdommen kan strække sig så langt som til tre måneder og overføres gennem små dråber fra hoste eller nys.
De fleste danskere er vaccinerede mod sygdommen og den indgår ligeledes i det danske vaccinationsprogram for børn i alderen 3, 5 og 12 måneder og igen ved 5 år. Sygdommen er særlig farlig for spædbørn og voksne med nedsat immunforsvar eller svære lungesygdomme.