Prinsesse Yuriko, enke efter den yngre bror til krigstidens kejser Hirohito og det ældste medlem af den japanske kejserlige familie, er død i en alder af 101 år. Hun sov stille ind fredag på et hospital i Tokyo, oplyser det japanske hofkontor. Ifølge japanske medier var dødsårsagen lungebetændelse. Det melder CNN.
Et liv præget af historie og modgang
Yuriko blev født i 1923 som aristokrat og giftede sig som 18-årig med prins Mikasa, Hirohitos yngre bror. Brylluppet fandt sted kort før Anden Verdenskrig brød ud.
Under de ødelæggende amerikanske brandbombninger af Tokyo i 1945 mistede parret deres bolig og måtte søge ly i en bunker sammen med deres spædbarn.
Som prinsesse støttede hun sin mands forskning i oldtidens Nærøstens historie, samtidig med at hun opdragede fem børn og varetog officielle pligter.
Trods mange års tjeneste og engagement i velgørenhed overlevede hun både sin mand og tre af sine sønner.
Den skrumpende kejserfamilie
Yurikos død reducerer Japans kejserlige familie til blot 16 medlemmer, hvoraf kun fire er mænd. Dette understreger udfordringen med at opretholde den mandlige tronarvefølge, som kræves af Japans lovgivning.
Ifølge 1947-loven kan kun mænd arve tronen, og kvindelige medlemmer af den kejserlige familie mister deres royale status, hvis de gifter sig med en almindelig borger.
Prins Hisahito, nevø til den nuværende kejser Naruhito, er den sidste mandlige arving, hvilket gør spørgsmålet om tronfølgen særligt presserende.
Et aktivt liv til det sidste
Prinsesse Yuriko var kendt for sin vitalitet selv efter hun rundede de 100. Indtil for nylig nød hun daglige fitnessprogrammer, læste aviser og magasiner og fulgte nyheder og baseball på tv.
Hun tilbragte solskinsdage i paladsets have og forblev engageret i livet, indtil hun i marts blev ramt af en blodprop og lungebetændelse. Siden da havde hendes helbred været skrøbeligt.
En arv af styrke og dedikation
Prinsesse Yuriko efterlader et varigt indtryk som en trofast støttespiller for den kejserlige familie og som et symbol på Japans historie gennem det 20. århundrede.
Hendes død markerer afslutningen på en epoke, samtidig med at det rejser spørgsmål om fremtiden for Japans kejserlige institution.