Fly måtte vende om: Opdagede, at den ene pilot stadig var 'under oplæring'

17/9/22 16:00

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
Nogle jobs kan godt klares af ufaglærte, men at flyve et fly er bestemt IKKE ét af dem.

Når man sætter sig ind på sit (ofte dyrt betalte) flysæde, forventer de fleste nok, at piloterne bag roret er uddannede, erfarne og sikre i det, de laver. 

Det er nemlig ikke bare lige til at styre et gigantisk fly og have ansvaret for mange menneskers liv, og det tager derfor mange år at blive pilot.

Under uddannelsen er det dog selvfølgelig nødvendigt at prøve at flyve et rigtigt fly, men der er der heldigvis også altid en erfaren pilot, som er uddannet til at lære fra sig og kan tage over, hvis det bliver nødvendigt, til stede i cockpittet. 

Sådan var det dog ikke på et 'Virgin Atlantic'-fly, som forleden fløj fra Heathrow lufthavnen i London til JFK lufthavnen i New York. 

Det skriver det britiske medie Ladbible

Flyet blev nemlig efter kun en lille times tid i luften nødt til at vende om, da flyselskabet opdagede, at den ene pilot ombord stadig var under oplæring, mens den anden pilot godt nok var en erfaren og færdiguddannet pilot, men ikke var uddannet til at have 'elever' med ombord. 

Flyet vendte derfor om, landede i Heathrow igen, skiftede pilot og fløj så til JFK i New York, hvor det landede to timer og 40 minutter senere end planlagt. 

Foto: FlightRadar 24

Foto: FlightRadar 24

Virgin Airlines har understreget, at begge piloter var i stand til at flyve flyet, og at ingen internationale regler er blevet brudt. 

Det var altså 'kun' flyselskabets egne regler, som ikke blev overholdt og derfor gjorde, at flyet måtte vende om. 

En talsperson for flyselskabet har udtalt følgende i en udtalelse til Ladbible: "På grund af en vagtplanlægningsfejl, fløj fly VS3 fra London Heathrow til New York JFK tilbage til Heathrow mandag d. 2. maj kort efter 'take-off'."

Udtalelsen fortsætter: "Den kvalificerede førstepilot, som fløj sammen med en erfaren pilot, blev byttet ud med en ny pilot for at sikre, at alle Virgin Atlantic's træningsprotokoller, som er strengere end industristandarden, blev overholdt."

Udtalelsen sluttede af med en undskyldning til de passagerer, som var ombord på flyet: "Vi undskylder for enhver besvær, som vores kunder, der ankom to timer og 40 minutter senere end planlagt, har oplevet på grund af personaleskiftet."

En anonym kilde har udtalt til The Sun, at stemningen ombord på flyet var "rasende," da passagererne fik fortalt, at de skulle vende om og flyve tilbage til Heathrow, før de kunne fortsætte til JFK i New York i USA.