Forældre fortsætter med at begå samme fejl med børn i bilen: Øger risikoen for alvorlige skader

14/1/23 15:41

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Undersøgelsen viser, at mange forældre fortsat begår den samme fejl.

Eksperter anbefaler, at man lader sit barn sidde i bagudvendt autostol i længere tid end de første 15 levemåneder. 

Men desværre er der mange, som vælger at vende sin børn alt for tidligt.

Norske Trygg Trafikk har i den forbindelse meldt ud, at selv om flere og flere voksne er begyndt at forstå, at børnene er mest sikre, når de sidder bagudvendt, så skal anbefalingen fortsat deles. 

Silje Kristine Hansen fra Trygg Trafikk fortæller nemlig efterfølgende, at det er uhyre vigtigt, at man følger deres anbefalinger.

Ifølge Trygg Trafikk er risikoen for at dø eller komme alvorligt til skade er fem gange større i en fremadvendt børnestol end bagudvendt.

"Hvis barnet sidder fremadvendt ved en kollision, vil det sandsynligvis medføre store skader til skulder- og nakkeområdet samt hoved, men det kan også føre til døden. Men hvis barnet sidder bagudvendt, så fordeles trykket over en større overflade, hvilket vil mindske belastningen." 

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Politiet var således med til at foretage en kontrol sammen med Trygg Trafik, som også fik hjælp fra forsikringsselskabet IF. 

Kontrollen, der blev foretaget landet over, viste, at ud af de 2351 børn, der blev kontrolleret, hvoraf 1101 var i alderen 1-3 år, sad mere end 3 ud af 10 børn i alderen 1-3 år i en fremadvendt autostol. 

Trygg Trafikk blev naturligvis skuffet, da hele 385 børn sad i kørselsretningen - det stik modsatte af, hvad de anbefaler. 

De ønsker, at man lader sig barn sidde bagudvendt, indtil de er mindst 4 år. 

"Mange forældre vender deres børn for tidligt fremad, fordi de mener, at det er ubehageligt for dem at sidde sådan. Men børn tager ikke skade af at sidde med bøjede ben. Og ved længere bilture med børn i bilen, er det igen vigtigt at holde pauser, så alle kan komme ud og strække benene."