Forskere jubler: Næsespray virker mod coronavirus

10/11/20 09:45

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Et hold af forskere har det seneste stykke tid undersøgt, om næsespray kan være et middel mod coronavirus. De første resultater er lovende efter at sprayen blev testet på fritter, hvor den havde god effekt.

Nu peger nye forsøg på, at næsespray kan være et effektivt våben mod coronavirus.

Det er blandt andet The New York Times, der omtaler et lovende forsøg, hvor forskere har brugt næsespray, der viser sig at blokere absorptionen af coronavirus. I hvert fald hos de fritter, som blev benyttet under undersøgelsen.

Resultaterne blev offentliggjort torsdag i sidste uge af den gruppe af internationale forskere, der står bag eksperimentet. Endnu er næsespraysene kun afprøvet på dyr, ligesom undersøgelsen endnu ikke er blevet såkaldt peer-reviewed. 

Angriber virussen direkte

Hvis sprayen, som forskerne beskrev som ikke-giftig og stabil, viser sig at virke hos mennesker, kan den give en ny måde at bekæmpe pandemien på. En daglig spray i næsen fungerer som en vaccine, ifølge avisen The New York Times. 

Avisen beskriver desuden, hvordan næsesprayen angriber virussen direkte.

”At have noget nyt, der virker mod coronavirus er spændende,” sagde Dr. Arturo Casadevall, formand for immunologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, som ikke var involveret i undersøgelsen. "Jeg kunne forestille mig, at dette var en del af arsenalet."

Arbejdet har været i gang i flere måneder af forskere fra Columbia University Medical Center i New York, Erasmus Medical Center i Holland og Cornell University i Ithaca, N.Y., Undersøgelsen blev finansieret af National Institutes of Health og Columbia University Medical Center.

Holdet vil nu søge yderligere finansiering, så de kan få afprøvet næsesprayen i kliniske forsøg på mennesker.