Frikendt efter 21 års fængsel - så meget får han i erstatning

14/2/23 19:16

Mathias Busekist

Foto: GoFundMe
Der var ingen beviser mod ham.

I 2000 blev Ralph Blaine Smith anholdt og dømt for et voldeligt hjemmerøveri.

Men John Smith, som har vist sig at være blevet uretmæssigt dømt og fængslet i næsten to årtier, modtager nu økonomisk kompensation fra staten Ohio.

Han er således blevet tildelt 9 millioner kroner - et beløb, der helt sikkert blegner i forhold til de år af hans liv, der gik tabt på grund af den uretfærdighedskrænkelse, han blev udsat for.

I februar 2000 blev to afroamerikanske mænd anklaget for at bryde ind i et hjem hos en familie i Lancaster og stjæle både sjældne tegneserier og et betydeligt pengebeløb, der menes at være omkring 10.000 dollars.

Der fandtes ingen beviser, der på nogen måde kunne forbinde Smith med lovovertrædelsen, og ingen af de angiveligt stjålne genstande blev fundet.

På trods af de manglende beviser blev han alligevel dømt til en langvarig fængselsstraf på over tyve år.

I juni 2021 blev sagen om Smith officielt behandlet af dommer Richard E. Berens. Efter at have gennemgået alle tilgængelige beviser fandt Berens, at anklagerne havde tilbageholdt kritiske oplysninger, som kunne have været til gavn for Smiths forsvar.

Som følge af den intense kontrol og de efterfølgende beviser for hans uskyld gav en dommer Smith en ny retssag.

Men I stedet for at fortsætte som planlagt med yderligere retssager valgte anklagemyndigheden i Fairfield County i sidste ende at opgive alle de anklager, der var blevet rejst mod ham.

I 2021 blev han endelig løsladt.

Foto:  Fairfield County

Foto: Fairfield County

Forliget bliver delt mellem Smith og hans hold af advokater - og Smith ved lige præcis, hvad hans del af pengene skal gå til.

Han skal forkæle familien. 

"De hjalp mig meget, da jeg var indespærret, med besøg og telefonopkald. Jeg vil gerne gøre det lidt nemmere for dem," sagde han til USA Today.

Smith har også indgivet en føderal retssag mod den politichef, der efterforskede hans sag tilbage i 2000.