Grillfest blev til et mareridt: Flere indlagt efter indtag af bjørnekød

Af: Amalie L.

|

29/05/2024

Udland
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Det grillede bjørnekød var inficeret med parasitter.

Lige nu læser andre også

Hvad der skulle have været en hyggelig familiedag i South Dakota blev i stedet en lektion i fødevaresikkerhed, da en omgang grillet bjørnekød resulterede i hospitalsindlæggelser for flere familimedlemmer, alle ramt af en sjælden parasitsygdom.

Det skriver det amerikanske medie Newsweek.

Det hele begyndte i juli 2022, hvor en familie besluttede at smide bjørnekød, skaffet i Saskatchewan, Canada, på grillen. Kødet havde ligget 45 dage i fryseren, før det blev optøet og grillet. Desværre var kødet ikke tilberedt ordentligt, da det første gang blev serveret.

Denne uheldige beslutning førte til udbruddet af trikinose, en sjælden sygdom forårsaget af trichinella-rundormen.

Larverne fra denne parasit bor i muskelvævet hos det inficerede dyr. Når mennesker indtager kød med disse larver, kommer de ind i tarmene, hvor de modnes til voksne orme og producerer nye larver, som kan rejse gennem kroppen til muskler og organer, inklusiv hjernen.

Nogle dage efter grillfesten oplevede en 29-årig mand fra familien symptomer som feber, muskelsmerter og hævede øjne. Han blev indlagt to gange inden for 17 dage, før lægerne opdagede, at trikinose  var synderen, efter han nævnte bjørnekødet under det andet hospitalbesøg.

Minnesota Department of Health fandt ud af, at otte familiemedlemmer fra tre forskellige stater – Arizona, Minnesota og South Dakota – havde deltaget i måltidet. 

Fem personer havde spist kødet, og otte havde spist grøntsagerne serveret ved siden af. Seks af dem var syge med trikinose, inklusive to, der kun havde spist grøntsagerne, sandsynligvis på grund af krydskontaminering.

CDC's (Centers for Disease Control and Prevention) undersøgelse afslørede, at frysemetoden ikke kunne dræbe trichinella-rundormen i det serverede bjørnekød. Selvom kødet havde været frosset i over 100 dage, indeholdt det resterende kød nemlig stadig levende larver.

Den eneste sikre metode til at eliminere disse parasitter er at tilberede kødet tilstrækkeligt. 

I denne forbindelse advarer CDC mod at stole på kødets farve som en indikator for, om det er gennemstegt og anbefaler i stedet at bruge et stegetermometer for at sikre en indre temperatur på mindst 165 grader Fahrenheit.

Så næste gang du beslutter dig for at eksperimentere med vildt på grillen, husk denne familie fra South Dakota – og sørg for, at dine kulinariske eventyr ikke ender med en tur på hospitalet.

Anbefalet til dig