Harry Potter-forfatter i modvind efter udtalelser om transkønnede: Nu får det konsekvenser

Foto: Shutterstock.com

Den succesfulde Harry Potter-forfatter, J.K. Rowling, er grundet 'kommentarer og synspunkter omkring transpersoner' blevet droppet af britisk skole.

The Boswells School i Chelmsford i Essex har i alt seks bygninger, der er 'repræsenteret af britiske borgere, der har udmærket sig'. Hidtil har en af disse bygninger haft navnet 'Rowling' efter Harry Potter-forfatteren.

Bygningen har nu fået et nyt navn, og er i stedet blevet opkaldt efter OL-guldvind Dame Kelly Holmes. Det skriver Sky News.

56-årige J.K. Rowling har gentagne gange trukket overskrifter verden over for sine udtalelser om transkønnede. Hun afviser dog på det kraftigste beskyldningerne om, at hun er transfob.

I et nyhedsbrev, der for nylig er gået viralt, men som blev sendt i juli sidste år, skriver Boswells School følgende: "Efter adskillige anmodninger fra elever og personale vurderer vi navnet på vores røde hus 'Rowling', og i lyset af JK Rowlings kommentarer og synspunkter omkring transpersoner."

"Hendes syn på dette stemmer ikke overens med vores skolepolitik og -overbevisning - et sted, hvor folk er frie til at være."

"Personalet er blevet inviteret til at komme med forslag til navne til huset. Når de er på listen, vil en afstemning blive sendt ud til hele skolen for at vælge et nyt husnavn."

Nyhedsbrevet indeholdt et billede af det røde hus' logo, hvor Rowlings navn var blevet fjernet. Senere er Holmes' navn blevet afsløret, og har erstattet forfatterens.

Sir David Attenborough, Charlotte Bronte, John Travers Cornwell VC, Stephen Hawking og Florence Nightingale er personerne, der lægger navn til de fem andre bygninger på skolen.

Kontroversen omkring Rowling tog sin begyndelse i juni 2020, hvor hun svarede på en artikel med overskriften: 'Creating a more even post-COVID-19 world for people who menstruate'.

"'Folk, der har der har menstruation'. Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for de personer. Hjælp mig. Wumben? Wimpund? Woomud?" skrev hun på Twitter

Efterfølgende forsvarede hun sit opslag på det sociale medie: "Hvis køn ikke er ægte, er der ingen tiltrækning af samme køn."

Et par dage efter delte hun et langt essay på sin hjemmeside, hvori hun beskrev sine årsager til, at hun udtalte sig om dette. Her skrev hun, at hun delvist var motiveret af hendes oplevelser med misbrug i hjemmet og seksuelle overgreb.

"Transrettigheder er menneskerettigheder, og selvfølgelig betyder transliv noget," skrev hun i sit essay.

Flere stjerner fra Harry Potter-filmene, herunder Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint, reagerede alle på Rowlings udtalelser i dagene efter.

Daniel Radcliffe udtalte i et blogindlæg for en velgørenhedsorganisation med fokus på LGBT, at mens Rowling 'uden tvivl er ansvarlig for den retning, mit liv er gået', følte han sig 'tvunget' til at sige fra.

"Transkønnede kvinder er kvinder," lød det fra Daniel Radcliffe, der spillede Harry Potter i de populære film.

Henvendt til sine transkønnede følgere på Twitter, skrev Emma Watson det følgende: "Transmennesker er, som de siger, de er, og fortjener at leve deres liv uden konstant at blive udspurgt eller fortalt, at de ikke er, som de siger, de er."

"Jeg vil have, at mine transfølgere skal vide, at jeg og så mange andre mennesker rundt om i verden ser jer, respekterer jer og elsker jer for dem, I er."

I november 2021 afslørede Rowling, at aktivister havde offentliggjort hendes adresse på de sociale medier, og at hun havde modtaget 'så mange dødstrusler, at jeg kunne fylde huset med dem'.

I forbindelse med The Boswell Schools beslutning om at ændre navn på bygningen, havde skoleleder Stephen Mansell følgende at sige: "På The Boswells School fremmer vi et levende, inkluderende og demokratisk skolefællesskab, hvor vi opmuntrer eleverne til at udvikle sig til selvstændige, selvsikre borgere."

"I efteråret 2021 gennemgik og omdøbte vi et af vores skolehuse efter adskillige henvendelser fra elever og personale, samt en skoleafstemning."

"Huset, der repræsenterer 'selvdisciplin'-området på Boswells Learning Bridge, er nu kaldt Holmes efter Dame Kelly Holmes."