Heineken trækker sig fra Rusland – har solgt det hele for 7,45 kroner

25/08/2023

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock.com
Heineken har solgt den russiske del af forretningen for 7,45 kroner.

Mest læste i dag

Carlsbergs store hollandske konkurrent, Heineken, har officielt trukket sig ud af det russiske marked, oplyser det statsdrevne russiske nyhedsbureau RIA.

Nyhedsbureauet AFP har rapporteret om Heinekens exit fra Rusland og bemærket, har virksomheden har foretaget en salgstransaktion. Ifølge Reuters blev Heinekens russiske del af forretning solgt for den symbolske sum af én euro. En pris, der understreger virksomhedens mål om at komme ud af det russiske marked.

Heineken har bekræftet, at de har sikret de nødvendige godkendelser til gennemførelsen af salget, skønt det forventes at medføre et tab på omkring 300 millioner euro, svarende til cirka 2,24 milliarder danske kroner.

Det skriver norske Dagbladet.

Allerede i marts 2022 annoncerede Heineken deres hensigt om at forlade Rusland, men processen har vist sig mere kompliceret og tidskrævende end først antaget.

"Den nye udvikling demonstrerer de betydelige udfordringer, som store produktionsvirksomheder står over for, når de forsøger at trække sig ud af Rusland," udtalte administrerende direktør Dolf van den Brink i en pressemeddelelse.

Det er altså ikke kun Heineken, der har været udfordret. Tag for eksempel bare konkurrenten Carlberg, der tilbage i juli mistede kontrol over deres eget bryggeri i Rusland. Dette skete efter en beslutning truffet af præsident Vladimir Putin, der havde underskrevet et dekret nogle dage tidligere.

Datterselskabet Baltika Breweries blev overtaget af russiske myndigheder.

Lignende skæbner har også ramt andre internationale aktører, heriblandt Danone. De russiske myndigheder har udpeget nye ledere med tætte bånd til præsident Putin for at styre virksomhederne i Rusland.

Præsident Putin har forklaret, at disse tiltag blev iværksat på grund af påståede forsøg fra ledelserne af disse virksomheder på at påvirke russiske borgere og ansatte ved at true med fyringer, hvis de udtrykte bestemte politiske synspunkter.

Heineken, der før havde syv bryggerier og 1.800 ansatte i Rusland, har allerede fjernet ølmærket Heineken fra det russiske marked sidste år.

Produktionen af Amstel-øl vil også blive gradvist afviklet inden for de kommende seks måneder.

Den indgåede aftale inkluderer ikke tilbagekøbsklausuler og giver Heineken en treårig licens til fremstilling af visse mindre regionale ølmærker. Køberen, Arnest Group, er en betydelig producent af aerosoler i Rusland og er også involveret i salg af kosmetik og husholdningsprodukter.

Anbefalet til dig