Jim købte helt særlig bog for 1 krone: I dag er den mere end 140.000 kroner værd

27/02/2024

Jesper Bengtson

Foto: Youtube / Hansons Auctioneers
Jims bog er i dag en vaskeægte formue værd.

Mest læste i dag

Vidste du, at en gammel bog kan være en formue værd?

I en lille, støvet boghandel fandt en mand ved navn Jim Spencer, der er leder af bogsamlinger hos Hansons Auctioneers, en sjælden skat blandt brugte bøger.

For blot 45 cents erhvervede han tre bøger, hvoraf den ene viste sig at være en ultra-sjælden korrekturudgave af den første Harry Potter-bog, "Harry Potter og De Vises Sten". 

Det skriver Good News Network.

Denne bog, som han uvidende havde stående på sin bogreol i 30 år, er nu anslået til at kunne indbringe op til $20.000 på auktion, svarende til omkring 140.000 kroner.

Den særlige udgave, som Spencer fandt tilbage i 1997, er bemærkelsesværdig, fordi den indeholder en fejl i forfatterens navn, idet J.K. Rowling er angivet som J.A. Rowling og Joanne Rowling.

Denne 'Uncorrected Proof Copy' er en af kun 200 trykte eksemplarer af Bloomsbury, før Harry Potter-fænomenet for alvor tog fart.

Spencer, der nu er 52 år, fortæller: “I 1997, da jeg var 26, boede jeg i Crystal Palace i London. Jeg havde ikke mange penge, men jeg kunne godt lide at kigge i genbrugsboghandlere om lørdagen.”

Han fandt bogen blandt en bunke af Agatha Christie og andre krimiforfattere. Uden at skænke det en tanke, tog han bogen med sig, og den har siden rejst verden rundt med ham - fra Kina til Taiwan, tilbage til Storbritannien og nu Italien, uden nogensinde at blive læst.

Da hans børn blev fans af Harry Potter-filmene, begyndte han at lede efter bogen.

Nu, med bogen sat til auktion i Staffordshire, England, med en vejledende pris på mellem $15.000-$20.000 (svarende til mellem 100.000-140.000 kroner), er Spencer glad for, at ingen i hans husstand nogensinde læste bogen, da det har bevaret den i dens nuværende stand.

Du kan se bogen i videoen herunder.

Anbefalet til dig