Mange mennesker forbinder slik med hygge og gode stunder. Det er den søde fristelse, der samler familie og venner omkring film, spil, eller bare en stille aften hjemme i sit eget selvskab.
Selvom, at mange godt er klar over, at det ikke er den sundeste madvare i supermarkedet, havde det nok været svært at forestille sig, at en pose slik kunne få så store konsekvenser, som det gjorde for Joachim.
En uskyldig kærlighed til saltlakrids sendte nemlig Joacim Österstam fra Trelleborg i Sverige på en ufrivillig tur til skadestuen efter at have oplevet alarmerende symptomer.
Det skriver svenske SVT.
"Mine ben føltes som spaghetti, jeg kunne næsten ikke gå," fortæller han om den skræmmende oplevelse, der, på stærk opfordring af sin partner, fik ham til at søge akut lægehjælp.
Da han ankom til sygehuset, stod personalet overfor et større mysterium, indtil en observant læge diagnosticerede ham med lakridsforgiftning - et fænomen, der sjældent er på radaren, selv blandt sundhedsprofessionelle. Joacim, som indrømmer sin forkærlighed for netop denne saltlakrids, havde ikke indtaget store mængder på én gang, men havde derimod nydt det "lidt hver dag i alt for lang tid."
Denne hændelse understreger potentialet for alvorlige helbredsproblemer ved regelmæssigt forbrug af lakrids, især den saltede variant.
Efter en uges indlæggelse og en kommende periode med intensiv fysioterapi er Joacim lettet over, at han handlede i tide. "Hvis jeg ikke var gået ind, havde jeg måske aldrig stået op igen," reflekterer han over sin afværgede katastrofe.
Forskeren Peder af Geijerstam har i et nyligt studie peget på, at lakrids, kendt for at kunne forårsage forhøjet blodtryk, måske oftere er skyld i sundhedsproblemer, end det er alment kendt. Med en stigende popularitet af rålakrids - en endnu stærkere form for lakrids - er der en øget risiko for, at selv små mængder kan have betydelige konsekvenser for blodtrykket.
"Mindst én gang om året behandler vi patienter for forhøjet blodtryk, som viser sig at være forårsaget af lakrids," siger han, og antyder, at mange tilfælde sandsynligvis går under radaren, da sundhedsvæsenet ikke rutinemæssigt spørger ind til patienternes forbrug af lakrids.
Joacims historie og Geijerstams forskning kaster lys over en overset sundhedsrisiko, der lurer i noget så uskyldigt som en pose slik.