Julegåde: De færreste er klar over hvor denne populær juletradition stammer fra

Af: Mie M.B

|

05/12/2023

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi kender den også herhjemme i en lidt anden afskygning

Lige nu læser andre også

Gennem årene er det blevet en af de mest populære juletraditioner i Storbritannien. Den sjove julegimmick ‘Elf on the shelf’ består af en lille nissefigur, der hver morgen kan findes gemt rundt om i huset. Nissens opgave kan inkludere at lave sjove narrestreger, inden den vender tilbage til julemanden for at give de seneste oplysninger om hvordan familien opfører sig. 

Nu hvor ‘Elf on the Shelf’ (på dansk benyttet som en usynlig skabning kun påvist af en nissedør) er blevet en legende i juleperioden, spekulerer du måske over, hvor hele fænomenet startede. Mediet Daily Star giver os svaret:

‘Elf on the Shelf’ var faktisk baseret på en bog skrevet af Carol Aebersold og hendes voksne tvillingedøtre Chanda Bell og Christa Pitts i 2004. De skrev et digt, der senere skulle blive til en historiebog, og året efter lancerede familien deres eget firma for at bringe traditionen ud til andre familier. Ideen stammer fra deres barndom i Georgia, USA, i 1970'erne, hvor de havde en nisse ved navn Fisbee, der blev inspirationen til ‘Elf on the Shelf’.

Christa fortalte HuffPost: "Vi havde en nisse, så længe vi kan huske. Vores nisse hed Fisbee, og Fisbee ville selvfølgelig rapportere til Julemanden om natten og vende tilbage på en ny lokation i vores hus næste dag. Vi elskede det. Det var en chance for os at fortælle Julemanden direkte, hvad vi måske ønskede os til jul, eller at gøre gode gerninger, så Julemanden ville få kendskab til dem."

Men med tiden ændrede traditionen sig, og da Christa blev forælder, begyndte nissen at flytte sig om natten. Hun fortalte sine børn, at de ikke måtte røre ved Fisbee, ellers ville han miste sin magi.

Det var ikke før i 2004, hvor deres mor forlod sit job som læse- og sprogvejleder, at Chanda foreslog at skrive en bog for at sprede magien til andre hjem.

Hun forklarede: "Jeg sagde, 'mor, hvorfor skriver vi ikke en historie om nissen på hylden?' Det var på intet tidspunkt meningen, at vi skulle starte en virksomhed eller gøre meget andet end at have et sjovt projekt sammen."

Efter at de havde færdiggjort historien, ønskede søstrene at udgive den. Men da de kun modtog afslag fra forlag, udgav de selv "The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition".

Anbefalet til dig