Kan hunde lugte coronavirus? Nu begynder træningen af de første sporehunde

Udland
Kan hunde lugte covid-19? Det skal nu undersøges. Foto: Shutterstock
I England begynder et klinisk forsøg, der skal påvise om hunde kan lugte coronavirus hos mennesker.

Mest læste i dag

Det lyder måske som science fiction, men der er hunde, der allerede kan lugte forskellige sygdomme hos mennesker. Forskellige kræftformer, malaria og Parkinsons, så derfor er det ikke en ukendt tanke, at hunde kan spore sygdomme hos mennesker.

Den første fase af forsøgene foregår hos London School of Hygiene & Tropical Medicine i samarbejde med Durham University.

Forsøgene har fået 4. mio kroner fra den britiske regering. 

Minister for innovation, Lord Bethell har udtalt, at han håber hundene kan være med til at forbedre regeringens teststrategi. 

Forsøget undersøger, om de såkaldte "Covid-hundene", der består af hunde af racerne labrador og cocker-spaniel, kan spore virussen hos mennesker ud fra lugtprøver - også allerede før de første symptomer viser sig.

En hund ville kunne undersøge omkring 250 mennesker i timen. Det kunne benyttes som en tidlig advarselsforanstaltning til at opdage udbrud af covid-19 i fremtiden. 

De første forsøg involverer sundhedspersonalet på Londons hospitaler. Her indsamles der lugtprøver fra de, der er inficeret med coronavirus, og de, der er uinficeret.

Lugtprøverne inkluderer prøver af åndedræt og kropslugt, der kommer fra en række kilder, f.eks. fra brugte ansigtsmasker.

Indtil videre er det seks hunde, der gennemgår træningen for at identificere virussen fra prøverne.

Det vil tage seks til otte uger at træne en hund, hvis hundene altså skulle have held til at identificere covid-19.

 

 

Anbefalet til dig