Katastrofetilstand: Millionby lukkes ned

02/8/20 07:33

Per Broch

Storbyen Melbourne lukker ned. Foto: Shutterstock
Down under erklæres der katastrofetilstand ligesom der indføres udgangsforbud. Den australske millionby Melbourne lukkes ned på grund af coronasmitte.

Der er ingen grund til panikkøb eller hamstring. Det slår Daniel Andrews fast. Andrews er premierminister i den australske delstat Victoria.

Grunden til udmeldingen skyldes, at delstaten er erklæret i katastrofetilstand på grund af coronasmitten. Dermed får politiet yderligere beføjelser, selvom staten allerede var i undtagelsestilstand.

Den opjusterede status til katastrofetilstand skyldes, at der søndag blev registreret 671 nye smittetilfælde og syv coronarelaterede dødsfald i staten. Det sker til trods for at dele af delstatens største by, Melbourne, har været lukket ned i fire uger.

"Fra klokken 18 i aften erklærer jeg katastrofetilstand over hele Victoria," sagde premierminister Daniel Andrews ifølge The Guardian på en pressekonference.

Melbourne hårdest ramt

Det er millionbyen Melbourne, der er hårdest ramt af smitteudbruddet i Victoria. Det har fået myndighederne til at indføre nye og hårde restriktioner i byen.

F.eks. må kun én person per hustand handle ind og man må maksimalt handle ind fem kilometer fra sit hjem. Indbyggerne må kun være udendørs én time om dagen og man må maksimalt være to personer samlet. Ingen må være mere end fem kilometer fra sit hjem.

Mellem klokken 20 og klokken 5 må borgere kun være ude af deres hjem, hvis de er på arbejde eller giver eller modtager lægehjælp.

Borgerne i Melbourne havde forventet, at der ville indføres restriktioner, så kaoslignende tilstande ved supermarkederne skete lige som i Danmark før nedlukningen. Der forventes dog ingen problemer med at fylde supermarkederne op igen.