Læge advarer: Denne fødevare må du ALDRIG give til børn under 1 år

Af: Thea Andersen

|

21/09/2023

Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvad der synes at være en uskyldig fødevare kan vise sig at være fatal for spædbørn.

Lige nu læser andre også

En læge har afsløret, hvordan selv en teskefuld honning kan forårsage lammelse, synsforstyrrelser og i værste tilfælde død hos de allermindste.

Honning kan være dødelig for børn under 1 år på grund af risikoen for infantil botulisme (spædbarnsbotulisme), der opstår i forbindelse med indtagelse af sporer fra bakterien Clostridium botulinum.

Hvis sporerne kommer ind i en babys tarm, kan de omdannes til aktive toksinproducerende bakterie. Symptomerne kan variere fra helt bagatelagtige til meget alvorlige, herunder muskelsvækkelse og tale- og synkebesvær.

Dr. Sam fra Singapore delte den hjerteskærende historie om en to måneder gammel baby, der tilsyneladende blev syg over natten, selvom han udelukkende blev ammet.

Barnet stoppede pludselig med at drikke mælk og blev helt slap, når han blev løftet op.

Læger fandt ud af, at barnet havde lav muskeltonus og blev indlagt på hospitalet, men det udviklede sig desværre til det værre, skriver Daily Mail.

"Lægeteamet udførte en bred vifte af tests, men kunne ikke finde det underliggende problem. Barnet blev flyttet til intensivafdelingen, og lægerne begyndte at diskutere end-of-life pleje med forældrene," forklarede Dr. Sam og tilføjede:

"Alt syntes tabt - indtil de sendte hans afføring til test og fandt Clostridium botulinum, en bakterie, der producerer en gift, der lammer musklerne."

Yderligere undersøgelser viste, at forældrene havde dyppet barnets sut i honning for at gøre den mere tiltalende. Selvom honning er sikker for børn over et år, er et spædbarns tarm ikke tilstrækkeligt udviklet til at bekæmpe bakterien.

"Sporerne trængte ind i barnets tarm og formerede sig - skabte ravage og resulterede til sidst i infantil botulisme," sagde Dr. Sam og tilføjede:

"Heldigvis blev barnet behandlet og udskrevet efter en måneds ophold på hospitalet."

Lægen afslørede også, at bakterien forekommer som sporer både rå og forarbejdet honning, hvilket er grunden til, at han nu kommer med en advarsel om ikke at give det til børn under 1 år. Mange takkede Dr. Sam for hans livsreddende sundhedsråd.

"Jeg vil gerne takke dig [...]. Jeg håber, det hjælper andre forældre," sagde en kvinde.

"Min læge fortalte mig specifikt, at jeg ikke skulle give mit barn honning, før han var to år gammel," skrev en anden.

"Hvor skræmmende - heldigvis gik det godt med barnet," sagde en tredje.

Anbefalet til dig