Land laver kontroversiel lov: Forbudt at sige 'coronavirus'

01/04/2020

Nanna Christina Smidt

I landet Turkmenistan er det også forbudt at bære mundbind. Foto: Shutterstock.
Der er mange mærkelige forbud rundt omkring i verden, og under coronakrisen kan der hurtigt indføres de underligste regler meget hurtigt.

Mest læste i dag

 

 

 I Turkmenistan tager de det dog til næste level, og forbyder ordet 'coronavirus'. I samme ombæring har de forbudt at bære ansigtsmaske.

Ingen smittede – ifølge myndighederne

Turkmenistan er måske ukendt for de fleste, men det er placeret nord for Iran, hvilket frister en til at tro, at det står slemt til. Nabolandet Iran har nemlig over 40.000 smittede med og 3000 døde, så det er et af det steder, hvor det ser meget slemt ud.

Men ifølge landets myndigheder har de endnu ingen smittede. Til gengæld har de gjort ordet coronavirus forbudt. Det skriver TV2. 

Forbudt overalt

Det underlige forbud i Turkmenistan betyder dermed, at ordet coronavirus heller ikke må indgå i landets medier, fortæller organisationen Journalister uden Grænser.

Samtidig er ordet coronavirus blevet fjernet fra alle brochurer i landet. For eksempel på skoler, hospitaler og arbejdspladser.

Meget undertrykkende

”Det er et radikalt træk for at undertrykke al information om pandemien fra regeringens side i Turkmenistan,” fortæller organisationen Journalister uden Grænser.

Samtidig er der forbud mod at bære ansigtsmasker, og borgerene i landet kan blive anholdt for dette. Eller hvis de taler om coronavirussen på gaden.

Ikke overraskende

Hos Journalister uden Grænser er de ikke overraskede over tiltagene, da Turkmenistan i forvejen har en bundplacering over lande med pressefrihed.

De turkmenske myndigheder bruger ofte ekstreme metoder, og i denne omgang er det altså for at udrydde al information om coronavirus.

Jeanne Cavalier fra Journalister uden Grænser er bekymret, og efterlyser handling fra det internationale samfund, da landet krænker menneskerettighederne.

Udsætter borgerne for fare

Det er samtidigt virkeligt farligt for borgerne, når så vigtig en information tilbageholdes.

Men i landet oplyser myndighederne, at der ikke er nogen smittede. Og at de har

indført en række tiltag for at dæmme op for virussen.

De har indført begrænsninger på rejseaktiviteten i hele landet, og samtidig får folk taget deres temperatur på togstationer. Det skriver The Independent.

Præsident Gurbanguly Berdymukhammedov har også indført, at der skal brændes tørret rudeurt i landet, fordi at røgen, ifølge turmensk tro, skulle virke på sygdomme, som man ikke kan se.

 

 

Anbefalet til dig