Lang vej hjem: Astronauter fanget i rummet

16/1/23 10:49

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
En mindre kollision har ført til, at astronauter er strandet på international rumstation.

Mange kender nok til at sidde fast i trafikken, på grund af uforudsigeligt vejr - men syv astronauter tager den alligevel en tand op.

Det skriver The Guardian ifølge Videnskab.dk, der kan fortælle om syv astronauter, der har siddet fast på den internationale rumstation Soyuz MS-22 siden december sidste år.

Årsagen skyldes en mikro-meteorid, der har ramt rumfartøjet og efterladt et 1-millimeter bredt hul, og har ført til en lækage af kølervæske. Rumfartøjet er udstyret med en SpaceX-kapsel der kan bruges til evakuering - men kapslen har kun plads til fire passagerer. Du kan se videoen af lækagen i videoen her:

Det russiske rumagentur Roscomos er nu i gang med at planlægge en redningsaktion, hvor et redningsfartøj vil vil blive sendt op og få astronauterne sikkert tilbage til jorden. 

Planen er at Roscosmos vil fremskyde opsendelsen af Soyuz MS-23, der oprindelig første skulle sendes op i marts, til februar i stedet. MS-23 vil tage 3 af astronauterne med ned, og de resterende 4 vil benytte sig af SpaceX-kapslen.

Hvornår astronauterne vil betræde jorden igen, vides endnu ikke.