Livsfarlig amøbe i drikkevandet: 6-årig dreng død

27/9/20 09:42

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstuck
En livsfarlig amøbe ved navn Naegleria fowleri, der rammer hjernen, er løs i drikkevandet. Den har taget livet af en 6-årig dreng.

En dødelig amøbe, der kan angribe hjernen, har medført, at drikkevandet i byen Lake Jackson i Texas, USA er sat ud af spil, ifølge BBC.

Ifølge Statens Serum Institut er Naegleria fowleri, som er navnet på amøben, en smule større end en bakterie.

Den kan forårsage en dødelig hjernebetændelse, og derfor er den bredt kendt under navnet "hjerne-ædende-amøbe."

Fra smittedag til symptomerne opstår går der som regel en til syv dage. Amøben er ofte dødelig, skriver Newsbreak.

Otte byer advaret om drikkevandet

Ifølge BBC er otte byer i Texas i fredages blev advaret og informeret om, at vandet i deres hjem udelukkende må bruges til toiletskyl.

I løbet af lørdagen blev advarslen dog ophævet for alle andre byer end Lake Jackson, der er en mindre by i Texas med 27.000 indbyggere.

Det er hovedsageligt unge og ælre med et svækket imunnforsvar, der er i farezonen for at blive smittet med amøben.

Ifølge Daily Mail (Mail Online) blev en undersøgelse af vandet i området igangsat efter, at en 6-årig dreng ved navn Josiah McIntyre afgiv ved døden.

Smitte sker via næsen

Amøben findes i hele verden. Ifølge SSI overføres den oftest ved badning i søer, elve eller svømmebassiner, hvor kloreringen ikke er tilstrækkelig.

Det sker, når man har hovedet under vand, og dermed får vand i næsen.

Havner amøben i næsehulen, har den direkte adgang til hjernen via lugtnerven samt en tynd, perforeret knogleplade øverst i næsehulen.

Centers for Disease Control and Prevention, der står for folkesundheden i USA, har udtalt, at man ikke kan blive smittet med amøben ved at drikke vand. Desuden fremhæver de også, at den ikke smitter fra person til person.

Symptomer på smitte omfater blandt andet feber, kvalme og opkast. Ifølge BBC er der en stor risiko for at afgå ved døden få dage efter smitte.