Luxembourg bliver det første land i verden, der tilbyder gratis offentlig transport

29/02/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Luxembourg bliver det første land, der indfører gratis offentlig transport. Foto: Shutterstock
Den gratis transport var allerede indført i flere byer, men fra i dag bliver offentlig transport gratis i hele landet.

Mest læste i dag

Ifølge det luxembourgske transportministerium er landet det første til at indføre gratis offentlig transport på nationalt plan. Før indførelsen af gratis transport i hele landet, har enkelt byer i flere tidsrum tilbudt gratis transport. 

I Luxembourg er det ca. 40% af alle husholdningerne, der bruger offentlig transport. Samlet set vil det beløbe sig til besparelser på omkring 100 euro per husstand.

De nye tiltag er en del af en plan, der er skal sørge for at reducere antallet af biler på vejene. Hovedstaden Luxembourg er kendt for at blive presset i trafikbelastningsperioder og det er netop disse elementer, som det nye tiltag skal være med til at løse. 

Billetindtægterne fra offentlig transport i Luxembourg er på omkring 41 millioner euro. Det beløb svarer til ca. 8% af de omkostninger, som anvendes til offentlig transport. Nu skal de 500 millioner euro, som Luxembourg bruger på offentlig transport finansieres fuldt over skatten. 

I løbet af det næste år skal bus-nettet i landet omorganiseres, så det bliver det tætteste i Europa. 

I Luxembourg er der desuden 200.000 indbyggere, der pendler til andre lande hver eneste dag. Disse pendlere bruger primært bilen som rejseform. 

Disse 200.000 grænseoverskridende passagerer, som beboerne, bruger hovedsageligt bilen til at komme på arbejde.

De få kritiske røster i landet er kritiserer omtalen af det nye initiativ, idet der ikke er tale om 'gratis' transport, da hele gildet finansieres over skatten.

 

 

 

Anbefalet til dig