Mand brugte 6 år på at gennemsøge den samme gård: Én dag gjorde han endelig et vildt fund

Udland
Foto: Vitali Borkovskyi / Shutterstock.com
Foto: Vitali Borkovskyi / Shutterstock.com
Efter at have brugt seks år på at gennemsøge den samme gård, gjorde en 76-årig mand endelig et vildt fund.

Lige nu læser andre også

Det er uklart, hvorfor en hyppig brug af en metaldetektor havde udset sig netop en bestemt gård nær den engelske by Dudley. Men det stod dog klart, at efter seks års ihærdig søgen i markerne, blev hans stædighed endelig belønnet med et helt unikt fund.

76-årige Ron Walters gravede en sjælden romersk mønt op, som stammer fra år 69 e.Kr. - men det var ikke bare held. Han brugte seks år på at afsøge de samme marker i Wall Heath nær Dudley hver forår og efterår, indtil han fandt den 1.900 år gamle mønt, som regnes for den første af sin slags, der er fundet i Storbritannien.

Det største tegn på møntens sjældenhed er ifølge BBC portrættet af kejser Aulus Vitellius, som kun regerede i en periode på otte måneder (altså en niendedel af den tid, Walters brugte på at lede).

Sjældenheden af mønten var så stor, at Walters kunne sælge mønten på auktion til en samler fra Skotland for over 5.000 pund (mere end 43.500 danske kroner). Det er dog værd at understrege, at dette beløb er inklusive køberens gebyr.

"At finde en mønt fra år 69 e.Kr. er utroligt sjældent. De fleste mønter, vi finder i dette land, stammer fra det tredje og fjerde århundrede, og vi taler om en tid, hvor guld var på sit reneste niveau," sagde Mark Hannam fra Fieldings Auctioneers til BBC.

Walters kaldte fundet for et 'once in a lifetime'-fund - noget, der kun skete takket være hans vedholdenhed.

"Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at tage af sted den torsdag," sagde den pensionerede svejser til Good News Network.

"Men det var faktisk min kone, der sagde: 'Skrub af og kom lidt ud af huset'. Og det er jeg glad for, at hun gjorde. Jeg var ude i et par timer, og så fangede jeg et signal. Jeg begyndte at grave, men mistede signalet igen."

"Så fik jeg et nyt signal i en jordklump omkring 60 centimeter væk. Jeg brækkede den op - og så faldt mønten lige ned i min hånd."

Indtægten fra auktionen blev delt ligeligt mellem Walters og markens ejer, men for den 76-årige entusiast var selve opdagelsen den største belønning.

"Mit hjerte hamrede. Jeg puttede den bare i lommen og gik direkte hjem. I metaldetektor-kredse er en romersk mønt nok noget af det største, man kan finde - måske kun overgået af gammelt engelsk guld," sagde han.

Vitellius' korte regeringstid fandt sted under det første borgerkrigslignende år i Romerriget efter kejser Neros død. Året blev kendt som 'De fire kejseres år', hvor Galba og Otho kortvarigt regerede før Vitellius, og hvor Vespasian til sidst overtog magten, efter at Vitellius blev dræbt.

Hvordan en mønt fra en så kort periode er endt langt fra det romerske imperium på en engelsk landmands mark, er der ingen, der ved.

"Jeg kan kun forestille mig, at en soldat havde den med sig. Måske via Frankrig," sagde Walters.

Efter en 1.900 år lang pause er mønten nu kommet på farten igen, da den - som sagt - er blevet købt af en samler fra Skotland for, hvad der kun kan betragtes som en klækkelig sum penge.

Anbefalet til dig