Mand bygger eiffeltårn af 700.000 tændstikker: Men han overser en vigtig detalje

Af: Lucas Andreas

|

08/02/2024

Foto: Facebook/Richard Plaud
Foto: Facebook/Richard Plaud
Tårnet måler 7,19 m og tog ham 8 år at bygge.

Mest læste i dag

Mange mennesker dedikerer et stort antal timer og mange midler til deres passion og deres drøm. Nogle gange går drømmene i opfyldelse, og andre gange lykkedes det ikke.

Franskmanden Richard Plauds drøm var at få verdensrekorden for verdens største model af Eiffeltårnet i tændstikker. Men han endte med at få sig en ærgerlig overraskelse: han fandt nemlig ud af, at han havde overset en detalje, som stod i vejen for en realisering af drømmen.

Richard Plauds otteårige projekt, hvor han byggede en 7,19 meter høj model af Eiffeltårnet med 706.900 tændstikker, endte i skuffelse, da en overset detalje i regelsættet gjorde hans drøm om en verdensrekord ugyldig. Plaud, en 47-årig franskmand fra Montpellier-de-Médillan, stødte på en uventet hindring, da det kom frem, at hans brug af specialfremstillede tændstikker uden brændbare hoveder ikke opfyldte Guinness Rekordbogs kriterier. "Det er så skuffende og uretfærdigt," udtrykte Plaud i sin frustration over det tekniske reglement, der kræver, at tændstikkerne skal være af præcis den type, der sælges i butikker.

Det skriver AD

Plauds besluttede sig for at kontakte en tændstik producent direkte for at få leveret tændstikker uden brændbare hoveder i femtenkilospakker. Det var ifølge ham afgørende for at kunne gennemføre projektet, som tog 4.200 timer fra start til færdiggørelse i 2023.

Dette valg, selvom det fremskyndede byggeprocessen, kostede ham dog verdensrekordforsøget, som i stedet forbliver hos Toufic Daher med en model på 6,53 meter.

Regelsættet krævede nemlig, at tændstikkerne skulle være præcis som dem, der kan købes i butikken. Og så må kunstneren selv skrabe de brændbare hoveder af.

Plauds hårde arbejde og dedikation til projektet, der begyndte i 2015, kulminerede den 27. december 2023, nøjagtigt hundrede år efter ingeniøren Gustave Eiffels død, som en hyldest til Eiffeltårnets skaber. På trods af den bitre afslutning på hans verdensrekorddrøm, blev Plauds model beundret af fire tusinde besøgende under en udstilling, hvilket gav ham en vis trøst.

"Og så glider drømmen gennem mine hænder. Det er skuffende, frustrerende, uforståeligt og uretfærdigt,” reflekterede Plaud over sit forsøg på at skabe historie. Han overvejer stadig at anke afgørelsen, selvom det synes usandsynligt, at en retssag vil ændre udfaldet.

Anbefalet til dig