Nogle gange kan folk leve hele deres liv uden at indse, at de har handlet forkert - og dette er et rigtig godt eksempel på det. Vi er alle klar over vigtigheden af at spise flere grøntsager, og mange forsøger at inkorporere dem i vores kost.
Det er meget udbredt at koge sine grøntsager, men det er faktisk ikke sådan, du får mest ud af de sunde sager. Tilberedningsmetoden kan nemlig både påvirke både konsistens, saftighed, smag og andet.
Det udtaler diætist og kok Michelle Dudash til RunnersWorld:
“Dampning gør grøntsagerne blødere, nemmere at tygge og kan gøre nogle grøntsager mere fordøjelige, som f.eks. broccoli og grønkål. Derudover tilfører dampning fugt til grøntsagerne, hvilket gør dem mere saftige.”
Men det stopper ikke her.
Dampning gavner ikke kun grøntsagernes smag og tekstur. Grøntsagerne får faktisk mere smag, når de dampes i stedet for at koges.
Når du koger grøntsager, mister du faktisk vigtige næringsstoffer, som du ikke mister, hvis du vælger at dampe dine grøntsager.
“Kogning indebærer nedsænkning af grøntsagerne i vand, og derved går nogle næringsstoffer, såsom C-vitamin og B-vitaminer samt antioxidanter, tabt i vandet. Dampning hjælper med at bevare flere af disse næringsstoffer.”
Det betyder, at dampning af grøntsagerne giver dig flere ernæringsmæssige fordele, da maden ikke er nedsænket i vand.
Dette betyder dog ikke, at du har spildt dine grøntsager i alle disse år. Både dampede og kogte grøntsager har nemlig betydelige sundhedsmæssige fordele.