Nu er det slut med at køre her: 15 kommuner indfører forbud mod samtlige af disse biler

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er det slut for en lang række bilister.

Mest læste i dag

Vi har netop budt 2024 velkommen, og med det nye år følger en række nye regler, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Det er essentielt at holde sig opdateret på de mange nye regler, da de kan have betydelige konsekvenser for dig, såfremt du ikke er opmærksom på dem.

Med indgangen til 2024 er en række nye regler trådt i kraft, som bilister bør være opmærksomme på.

I 15 franske kommuner, herunder Lyon, Strasbourg og Grenoble samt tolv omkringliggende kommuner i Isère, indføres der nu restriktioner mod de mest forurenende dieselkøretøjer.

Det skriver det franske medie Capital.

Disse restriktioner er en del af et større initiativ for at forbedre luftkvaliteten i byerne. De pågældende kommuner har besluttet at forbyde samtlige dieselkøretøjer, der er klassificeret som Crit'Air 4 og 5.

Crit'Air er et luftkvalitetscertifikat, der er et fransk miljømærkat, som viser, hvor meget en bil forurener. Fra og med 1. januar 2024 vil køretøjer med Crit'Air 4-mærkatet ikke længere kunne benytte vejene i disse områder.

Dette berører især køretøjer, der er indregistreret i perioden mellem 1. januar 2001 og 31. december 2005, samt tohjulede køretøjer, der er indregistreret mellem 1. januar 2000 og 30. juni 2004.

Omkring to millioner bilister anvender vejene i disse områder, og overtrædelse af disse nye regler kan resultere i bøder på 68 euro (cirka 500 kroner, red.) for personbiler og op til 135 euro (cirka 1000 kroner, red.) for lastbiler og busser.

De pågældende kommuner understreger dog, at deres primære mål er at forbedre luftkvaliteten, end det er at straffe bilisterne.

Der vil derfor først og fremmest være fokus på oplysning om de nye regler. I Lyon overvejes yderligere tiltag, herunder et forbud mod køretøjer, der er klassificeret som Crit'Air 2, som omfatter køretøjer, der er indregistreret før 1. januar 2011 (diesel) og fra 1. januar 2006 til 31. december 2010 (benzin).

Denne foranstaltning var oprindeligt planlagt til at træde i kraft i 2026, men er nu udskudt til 2028.

Anbefalet til dig