Det er ikke nogen hemmelighed, at olivenolie regnes som et meget sundt fedtstof, men i den forbindelse kan ny forskning nu afsløre, at det ikke er ligegyldigt, hvilken olie du har stående på køkkenbordet.
Ifølge en af forskerne bag studiet, der er udført på Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, er beskeden ikke til at tage fejl af: Vi skal erstatte andre former for madolie med olivenolie.
Forskningen viser, at man bør holde sig til især ekstra jomfru olivenolie, som ser ud til at være ekstremt sundhedsfremmende, da det kan sænke risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdom med 30 procent.
"Man skal skifte olien i sit køkken ud med en sundere olie, fordi det er associeret til et bedre helbred," kommer det fra en af forskerne, lektor Marta Guasch Ferré fra Afdeling for Epidemiologi og Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, ifølge B.T.
Forsøget, som forskerholdet har udført for overhovedet at have været i stand til at drage ovenstående konklusion, omfatter mere end 1.837 forsøgsdeltagere, som alle havde høj risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom.
Forsøget skulle undersøge, hvordan det påvirkede deltagernes sundhed at bruge olivenolie i maden, ligesom forskerne ville sammenligne effekten af forskellige typer af olivenolie.
Forsøget viste, at både jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie indeholdt store mængder af sunde molekyler sammenlignet med almindelig olivenolie, men især sammenlignet med andre typer af madolier.
Ifølge forskningen, der er offentliggjort i Cardiovascular Diabetology, påvirker al olivenolie blodet gunstigt. Men hvor almindelig olivenolie lavede 17 ændringer i de såkaldte metabolitter, var jomfruolivenolie forbundet med hele 78 ændringer.
Allermest fidus har forskerne til ekstra jomfruolivenolie, der ovenikøbet blev forbundet med 30 procent lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme.